La război pe Marte

În aprilie anul acesta un crater de pe Marte a primit nume românesc.

Propunerea a venit din partea lui Radu Dan Căpitan, cercetător la The University of Western Ontario, iar Uniunea Astronomică Internațională a aprobat.

Slide1

Numele ales este „Oituz”, o localitate cu importanță istorică, ales cu ocazia centenarului.

Oituz nu este printre cele mai mari cratere, având doar 15 km în diametru, dar pare un crater aflat în atenția geologilor marțieni. Motivul nu este numele ci poziționarea craterului lângă o albie de râu, denumită Mawrth Vallis.

Slide2

Ca să vă imaginați mai bine craterul, gândiți-vă că este o groapă de 15 km, aflat pe o planetă pe jumătate cât Pământul, pierdută printre alte 79.000 de gropi mai mari de 3 km. Este poziționat pe Marte cam cum este poziționat Hawaii pe Pământ.

B18_016829_2037_XI_23N018W
Craterul Oituz. Imagine luată de sonda Mars Reconnaissance Orbiter

Iată cum se găsește craterul Oituz:

Varianta 1: de la capătul vestic al lui Valles Marineris mergi 713 km înspre nord, spre Ares Vallis. De acolo mergi 767 km înspre nord, spre imensul crater Oyama. Din centrul acestui crater, mergi 72 de km spre est, unde vei da de Oituz. 

Varianta 2: mergi la polul nord, coboară 2000 de km pe Acidalia Planitia, la granița cu Cydonia. Vei întâlni craterul Oyama în drum spre locul de aselenizare al misiunii Mars Pathfinder, la 668 km sud-vest de Cydonia Mensae.

Un nume e un nume. Și mai frumos ar fi ca următoarea planetă descoperită în sistemul solar să se numească „Pietroșița”.

Leave a comment