Cu ce te minte astrologia: există 12 zodii

Astrologia împarte cerul în 12 zone de dimensiuni egale care se numesc „semne zodiacale”. Acestea ar fi constelațiile prin care trece Soarele și de asta fiecare om se află „în zodia lui”. Pe acolo trec planetele și asteroizii folosiți în acest domeniu dar, din păcate, nu și obiectele reale.

Pentru că sistemul solar nu ține cont de împărțirea cerului în zodii, planetele, Soarele și Luna străbat și alte constelații.

Soarele străbate de-a lungul unui an 13 constelații: Capricornus, Aquarius, Pisces, Aries, Taurus, Gemini, Cancer, Leo, Virgo, Libra, Scorpius, Ophiucus, Sagittarius.

Astrologia susține că sunt numai 12, semnele zodiacale, în care Soarele stă fix o lună calendaristică. Cum anul are numai 12 luni, este de la sine înțeles de ce s-ar fi omis o constelație: dă mai bine ca o zodie să dureze o perioadă familiară de timp și nu ceva mai ciudat.

Planetele sunt și mai neastâmpărate, străbătând nu mai puțin de 22 de constelații. Le găsiți (nu pe toate și nu mereu) și în: Cetus, Corvus, Crater, Hydra, Orion, Pegasus, Scutum și Sextans. Luna poate trece și prin Auriga.

Venus este una din planetele care trece prin mai multe constelații decât toate celelalte, cu zece mai mult față de 12 marketate de astrologie. Oare ce ni se întâmplă când Venus se află în Sextans?

Și Luna, care se deplasează cel mai repede pe cer, străbate constelații în plus, nu mai puțin de șase alte forme închipuite pe cer.

Pluto, cu o orbită destul de înclinată față de orbita terestră, traversează și constelațiile Serpens, Eridanus, Coma Berenices și Bootes, ce-i drept destul de rar. Și mai jenant pentru astrologie este faptul că acest obiect nu trece niciodată prin constelația Aries.

Iată traseele printre stele ale celorlate planete: Mercur, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun.

Granițe

Constelațiile reale, vizibile pe cer, sunt delimitate științific prin granițe stabilite prin convenție de către Uniunea Astronomică Internațională. Granițele sunt trasate pe baze istorice, întotdeauna după forma constelației folosită în trecut.

Găsiți toate constelațiile prin care trec planetele, Soarele și Luna în tabelul de mai jos.

Acum ne putem întreba și cine are dreptul să împartă cerul în constelații. Nu oare cei care observă cerul?

Eu unul, dacă aș mai fi tânar, mi-aș dori o prietenă cu Soarele în Ophiucus, cu Luna în Corvus, cu Marte și Uranus în Cetus, Mercur în Auriga, Jupiter, Neptun și Saturn în Orion, Pluto în Aries și Venus în Sextans.

29 comments

  1. Aplauze, vreau si eu o asemenea prietena, dar si mai mult as vrea sa vin iar la Cursul de Astronomie !!!

  2. Probabil ca nu inteleg eu bine tabelul, dar de acolo reiese ca toate planetele sunt in aceeasi constelatie in acelasi timp…. In afara de Ophiucus, care este discutata de ceva vreme in unele cercuri astrologice, Soarele trece prin aceleasi constelatii ca si zodiile…e drept ca difera ordinea in care le strabate. As fi vrut sa vad, de ex, cand Soarele este in Capricornus, unde sunt toate celelalte planete, ori din tabel inteleg ca toate sunt in Capricornus.(orizontal si vertical)
    Poate ne explicati si ce anume v-a facut sa va alegeti o iubita cu planetele asezate in constelatiile respective…as putea intelege ca acestea influenteaza modul de “comportament” al planetei respective.

  3. Desi nu caut pe cineva anume..:))), Soarele meu este in Ophiucus….celelalte planete nu stiu unde sunt plasate, neavand nicio idee despre Corvus, Cetus, etc…dar sunt f dornica sa cunosc informatii, din pura curiozitate.Cum pot afla cate ceva despre fiecare?…Multumesc.

  4. omiteti primul semn de intrebare, va rog…e cam innorat pe aici, nu se vad clar tastele…:)))).

  5. Eu va apreciez pentru ceea ce faceti in domeniul astronomiei, dar, se vede din abordarea dumneavoastra ca nu aveti cunostinte in domeniul astrologiei. Astfel de articole ar merita putina documentare.

      • Ba da, este vorba despre 12 zodii dar, au alt inteles decat cel pe care il atribuiti dumneavoastra. De obicei astronomii fac aceasta confuzie si preiau in mod gresit intelesul “zodiei” si, de aici mai departe, intreg sistemul de referinta si de studiu al astrologiei este perceput eronat.

        De fapt, singura chestiune pe care as pune-o eu in discutie – si numai asa, de dragul discutiei – ar fi aceea ca, niste oameni cu mintea suficient de deschisa pentru a studia astronomia, nu respecta un alt domeniu, pe care nici macar nu-l studiaza suficient pentru a-l combate documentat 🙂

        Oamenii s-au obisnuit sa judece astrologia raportandu-se la horoscopul zilnic din presa, iar acesta reprezinta cel mult 1% din ce inseamna de fapt astrologia – asta in cazul in care acel horoscop este facut de un astrolog.

        Ar fi fost potrivit ca un astfel de articol, scris de un astronom, sa ridice niste semne de intrebare, eventual si, sa nu acuze fara o documentare adevarata.
        Va rog sa ma iertati – chiar nu am avut nici o alta intentie decat sa atrag atentia ca merita facuta o documentare asupra subiectului astrologie, inainte de a combate si a formula astfel de acuzatii.
        Multumesc.

    • Stimate domnule Adrian Sonka Nu mi-ati raspuns la intrebarea urmatoare: Pe ce criterii v-ati ales o eventuala iubita cu planetele in anumite constelatii? are vreo importanta unde se afla Venus, de ex? pentru ca in acest caz recunoasteti voalat ca planeta aflata intr-un anumita pozitie pe cer influenteaza personalitatea umana.  Cred ca sunteti de acord, ca astronom, ca exista o atractie intre Pamant si celelalte corpuri ceresti, un magnetism sau electromagnetism care se vede printr-o serie de manifestari terestre, cel mai simplu exemplu fiind mareele, mult mai pronuntate pe Luna plina, ca sa nu mai vorbim de exploziile solare care influenteaza pregnant activitatea pe Pamant In privinta astrologiei, fiecare are dreptul sa aiba o parere personala, dar cred ca nu ar trebui blamate parerile adverse din orice domeniu fara o cunoastere prealabila a fenomenului respectiv. Eu pot sustineca pe Jupiter nu traiesc oameni fara sa iau in deradere parerea altcuiva care sustine ca acolo exista oameni.  Va doresc astre binevoitoare si o mai mare deschidere de intelegere a fenomenelor     Victoria Paduret

      From: Șonka Adrian – pagina de astronomie To: rica.padureata@yahoo.com Sent: Saturday, April 18, 2015 10:33 AM Subject: [New comment] Cu ce te minte astrologia: există 12 zodii #yiv0835068846 a:hover {color:red;}#yiv0835068846 a {text-decoration:none;color:#0088cc;}#yiv0835068846 a.yiv0835068846primaryactionlink:link, #yiv0835068846 a.yiv0835068846primaryactionlink:visited {background-color:#2585B2;color:#fff;}#yiv0835068846 a.yiv0835068846primaryactionlink:hover, #yiv0835068846 a.yiv0835068846primaryactionlink:active {background-color:#11729E;color:#fff;}#yiv0835068846 WordPress.com raudan2002 commented: “Astrologia e o prostie/superstitie (fabulare)Astonomia e stiintaps: am simtit nevoie sa clarific” | |

      • Rica :), atractie…magnetism sau electromagnetism… Nu le stapanesti, dar le invoci… Dar sa luam partea pozitiva: apreciezi documentarea. Drept pt care Iti recomand o carte: Lev Landau si Evgeny Lifshitz – Teoria Clasica a Campurilor. Te poate lamuri asupra multor lacune pe care le expui, iar dupa asta poti face alti pasi inainte…doar ca vei constata ca astrologia ramane in urma ta 🙂
        In paralel, poate si putina istorie. Astronomia si “Astrologia” nu erau separat definite la inceputuri, dar astronomia s-a definit ca stiinta (printre altele se “autochestioneaza”), iar astrologia a continuat sa traiasca arhaic ca “pseudostiinta”, desi cred ca si acest termen e prea mult…
        Si as mai adauga o dilema: care e diferenta intre un medic si un nutritionist (ca sunt foarte la moda) ? (Primul a urmat facultatea de medicina).
        Si acum dilema: care e dif….astronom si astrolog? Te las sa descoperi 🙂

    • Aveti perfecta dreptate!…deoarece atat intelegeti dvs lucrurile.
      Chiar daca este un punct de vedere suficient de restrans, aveti tot respectul!…

      Unii sunt de parere ca, atat Astronomia, cat si Astrologia, sunt minunate!…fara a le fi studiat pe amandoua, cu de-amanuntul.

      Cer senin!…sa puteti “privi” cat mai departe, spre marginile Universului… in conditiile in care si dvs va doriti accesul la o cunoastere, nelimitata!

    • Aceasta este o “categorisire”, nu o clarificare 🙂
      Pentru a clarifica ceva, se presupune sa stii despre ce este vorba.

      Nu contesta nimeni ca astronomia este o stiinta.
      Insa foarte multi astronomi contesta astrologia, fara sa cunoasca domeniul, de fapt, contesta astrologia refuzand sa o cunoasca mai intai.

      Acesta ar putea fi un dialog, constructiv chiar.
      Se pare ca inca nu este.

      ps: nu comentez “prostia” cu prostia.

  6. @Anca, Mihaela & co: cum sa conosti astrologia, cum sa o studiezi, daca ea porneste de la inceput – de fapt, este bazata pe niste principii gresite din punct de vedere stiintific? Pana unde sa te mai duci cu studiul?
    @victoria (Rica): va raspund eu: a fost o gluma.

    • Care sunt acele principii gresite?…Pana unde ai ajuns cu studiul si ai renuntat?…
      Eu nu vreau sa conving pe nimeni cu nimic.Cu forta nimic nu se face…
      Repet, eu din Astrologie am avut numai de castigat, cunoscandu-ma mai bine pe mine si pe cei din jur..
      Cine vrea sa se convinga, va incerca…cine nu, va gasi mereu scuze.

      • Mihaela, oare daca nu exista astrologia, crezi ca te puteai cunoaste? Oare aveai un nume?
        Cat despre castigat, nu ma bag…am auzit ca se castiga bine…deh, de fraieri e plina lumea 🙂

  7. Atunci cand astrologia va deveni stiinta atunci mai vorbim – pentru ca atunci o sa avem despre ce sa vorbim (va fi un dialog!). Pana atunci astrologie e ca si religia -> toata lumea vorbeste si zice ca o crede (ca exista, ca bla bla) si de fapt nimeni nu a vazut nimic real (palpabil, ceva doveditor cu adevarat – nu doar texte!) despre ea/el/ele!!!

    • | | Matematicianului David Hilbert îi aparţine următoarea frază, rostită într-o prelegere universitară: -Fiecare om are un anume orizont. Când acest orizont se restrânge într-atâta încât devine extrem de îngust, el se transformă într-un punct; iar atunci omul acela zice: “Iată punctul meu de vedere!” |

      |

      From: Șonka Adrian – pagina de astronomie To: rica.padureata@yahoo.com Sent: Wednesday, April 22, 2015 11:10 AM Subject: [New comment] Cu ce te minte astrologia: există 12 zodii #yiv0628532771 a:hover {color:red;}#yiv0628532771 a {text-decoration:none;color:#0088cc;}#yiv0628532771 a.yiv0628532771primaryactionlink:link, #yiv0628532771 a.yiv0628532771primaryactionlink:visited {background-color:#2585B2;color:#fff;}#yiv0628532771 a.yiv0628532771primaryactionlink:hover, #yiv0628532771 a.yiv0628532771primaryactionlink:active {background-color:#11729E;color:#fff;}#yiv0628532771 WordPress.com raudan2002 commented: “Atunci cand astrologia va deveni stiinta atunci mai vorbim – pentru ca atunci o sa avem despre ce sa vorbim (va fi un dialog!). Pana atunci astrologie e ca si religia -> toata lumea vorbeste si zice ca o crede (ca exista, ca bla bla) si de fapt nimeni ” | |

    • Cu o astfel de perspectiva, nicio stiinta nu devenea stiinta, vreodata!…

      Cu respect, domnilor…am incheiat dialogul.
      E fara sens, sa vorbim ”vorbituri”, fara sa cunoastem despre ce vorbim…

      Cer senin si sa auzim numai de bine! 🙂

  8. Rica, matematicienii sunt oameni inteligenti. Si una din caracteristicile oamenilor inteligenti este ca au un simt al umorului foarte dezvoltat. Einstein insusi se amuza des. Stephen Hawking nu ezita sa se exprime cu haz de nenumarate ori. Ceea ce ai mentionat mai sus este una din aceste exprimari. Dar iti apreciez spiritul. Ai potential.
    Si un sfat: ar trebui totusi sa-l fructifici 🙂

  9. Ovidiu Cosma

    ”Mihaela, oare daca nu exista astrologia, crezi ca te puteai cunoaste?”…
    Nu, nu ma puteam cunoaste atat de rapid, cum am reusit prin studierea Astrologiei…Incearca, si ai sa te convingi…
    Facem un pariu ca e una dintre cele mai rapide metode de a te cunoaste?…:)))).Si nu glumesc.

    ”Oare aveai un nume?”…Sa inteleg ca numele de Ovidiu Cosma este de ajuns sa te cunosti?…Sa inteleg ca Numerologia este stiinta de care te folosesti?…:))))
    …Nu-i rau de loc…
    Ori care este alt strat subtil pe care vrei sa il transmiti?

    ”Cat despre castigat, nu ma bag…am auzit ca se castiga bine…”
    Ori nu ai inteles, ori te faci ca nu intelegi… ori privesti lucrurile doar prin prisma banilor…
    Sensul castigului despre care vorbesc eu este strict spiritual.
    …Cum ziceam, trebuie sa gusti o mancare ca sa stii daca iti place, apoi sa iti dai si cu parerea despre ea.

    ”deh, de fraieri e plina lumea 🙂 ”
    Am sa iau piatra pe care ai aruncat-o si o voi aseza jos…
    Asa cum imi plac stelele, asa imi plac si pietrele, toate sunt frumoase…

    Apoi, nu imi sta in caracter sa o trimit inapoi, in felul in care o faci tu, indiferent de situatie…

    Am inteles, este de ajuns atat cat cunosti. Esti un pahar plin si nu mai incape nimic sa adaugi in el…

    Cer senin!:)

  10. Mihaela,
    Iti voi cere doar scuze, m-ai inteles gresit…nu era aluzie la tine fraza cu “fraierii”. Dar, daca singura te incluzi acolo, nu e pacatul meu…
    Nu dezvolt, voi remarca doar ca nici “Numerologia” nu e stiinta.
    In rest, cred ca m-ai descries foarte bine, sunt un “pahar plin”, tot ce am avut de invatat, descoperit, inteles,…etc…e un subiect incheiat, eu deja sunt atotcunoscator, atotstiutor, nu mai citesc carti, doar le amestec. le tai, le impart si le joc…nici macar nu ghicesc in ele 🙂

    Merci pt urare. Sunt pasionat si de fotografie, motiv pe care ma bucur si de cer senin, si de cer “tulbure”.
    Tot ce iti doresti, sa ti se intample! 🙂

  11. Articolul incepe de la acest FALS: Constelatiile nu sunt acelasi lucru cu zodiile !
    Este regretabil ca un astronom se apuca sa vorbeasca despre astrologie, fara sa o fi studiat cat de cat … Cand ma voi decide sa tin cursuri de astrologie, va voi invita precis. Pana atunci insa as prefera sa ma invitati dvs. la cursurile de astronomie si sa va rezumati la domeniul pe care il cunoasteti !

    • Adina,

      Un singur lucru îl spune astrologia corect… zodiile au pornit de la constelații dar acum nu mai au legătura cu ele fiind acum doar o reprezentare holistica a 12 perioade egale din an.
      In rest… dacă ți-ai da seama de diferențele enorme de proporții din univers ai arunca astrologia in același loc cu religia… dacă cineva îmi spune ca sunt născut cu o anumită dispoziție doar pentru ca Jupiter e in “conjunctie” cu o constelație ma apuca rasul… in primul rând constelația respectiva este la mii și mii de ani lumina de noi, in al doilea rând stelele care fac parte din constelatia respectiva sunt, cel mai probabil, foarte departe una de alta, in al treilea rând Jupiter este cum este un grăunte de nisip fata de pământ prin comparație cu stelele care fac parte din acea constelație și nu in ultimul rând eu sunt nimic in comparație cu Jupiter sau chiar in comparație cu Pământul pe care trăim cu toții…

      Și asta doar pragmatic… dacă vrei științific, intram pe un teritoriu in care astrologia nu are absolut nici cea mai mică șansa sa fie validată…

      In legătura cu cursurile, aștept invitația la cele de astronomie, dar dacă reușesc sa demonstrez cu dovezi științifice ca ce spui tu in acele cursuri e fals vreau banii înapoi…

  12. Exista un capitol interesant (pentru cine stie sa citeasca lucruri serioase) intr-o carte interesanta: Carl Sagan – “Creierul lui Broca”
    -> Cap 5 (la sfarsitul capitoului) unde intr-un tabel sunt prezentate lucrari legate de pseudostiinta si stiinta.

    Atunci cand o sa invatati sa depasiti varsta copilariei sau situatii de genul:
    Am citit si eu doua carti si nu mai am nevoie de altele, si anume: Biblia si cartea lu’ Nostradamus! Restu’ nu ma intereseaza! Restu’ sunt prostii!
    Deabia atunci o reusiti sa purtati o discutie normala intre oameni normali, care au facut o scoala (si poate au si continuat-o cu o facultate … ) si stiu sa distinga prostiile/textele/balivernele de ceea ce conteaza, ceea ce e adevarat si poate fi demonstrat ca fiind adevarat!

    Apoi nu inteleg de ce pe un site de popularizare a astronomiei se gasesc unii (care au citit cele 2 carti mai sus mentionate – si atat. Punct!) care sa vorbeasca de o pseudostiinta (pentru ca asta este PSEUDO-STIINTA!) -> astrologie???
    Duceti frate pe site/blog-urile voastre despre astro … prostie! Sincer!

    • Pentru ca nici medicul X nu imi da acelasi diagnostic/tratament pentru aceeasi afectiune, asa cum face medicul Y.

Leave a comment