Două planete

Planetele Venus și Jupiter se află pe cerul de seară de ceva timp, dar în următoarele săptămâni se vor apropia una de alta.

Puteți vedea cu ochiul liber frumosul lor dans.

Folosind doar ochii din dotare puteți vedea cum se mișcă planetele pe cer. Chiar dacă sunt îndepărtate (la standarde umane), dacă le priviți din câteva în câteva zile veți vedea cum poziția lor una față de alta se modifică. Le găsiți ușor pentru că sunt cele mai strălucitoare obiecte de pe cerul de seară și se văd înspre vest, după ce se înserează.

Începeți să căutați cele două planete în următoarea seară senină, în jurul orei 19:30, înspre vest. Venus este cea mai strălucitoare și mai apropiată de orizont (în următoarele două săptămâni),  Jupiter fiind aproape la fel de strălucitoare, în stânga sus față de Venus. În fiecare seară cele două obiecte sunt puțin mai apropiate aparent una de alta, Venus miscându-se mai repede pentru că se află mai aproape de noi decât Jupiter

Între 8 și 15 martie se vor afla cel mai aproape una de alta (spunem că sunt în conjuncție), pământenii având o stea dublă pe cer timp de o săptămână. Se vedeți atunci rapoarte de OZN-uri…

Filmul de mai sus ne arată planetele în fiecare seară la ora 19:30, între 15 februarie și 20 martie. La fel stau lucrurile și pe cer numai că sunt mai mari.

8 comments

  1. salut adrian..sti cumva de ce nu functioneaza astro-urseanu.ro ?? tot primesc “Forbidden You don’t have permission to access / on this server.” mersi!!

Leave a comment