Mistere ale Universului – ce a produs Big-Bang-ul?

WMAP – radiația relicvă a Universului. Diferențele de culoare din imaginea de mai sus  ne arată că densitatea și temperatura Universului primordial nu erau constante. Regiunile de culoare rosie sunt zone de densitate mai mare, „semințele” viitoarelor roiuri de galaxii. Foto: NASA / WMAP Science Team
WMAP – radiația relicvă a Universului. Diferențele de culoare din imaginea de mai sus ne arată că densitatea și temperatura Universului primordial nu erau constante. Regiunile de culoare rosie sunt zone de densitate mai mare, „semințele” viitoarelor roiuri de galaxii. Foto: NASA / WMAP Science Team

Ştim că Universul a apărut în urma unui eveniment cosmic ce a primit numele de Big-Bang. O explozie a spaţiului şi a timpului a făcut ca materia să apară şi să se extindă odată cu spaţiul însuşi.

Dovezile că a existat un Big-Bang sunt pretutindeni: în teoria relativităţii a lui Einstein, în detecţia radiaţiei relicvă a Big-Bang-ului şi în descoperirea că spaţiul primodial nu era omogen (existau zone cu densitate mai mare sau mai mică decât media).

Imediat după Big-Bang, materia, energia şi spaţiul s-au format şi Universul era incredibil de dens şi  fierbinte. Întrebarea care apare în acest moment este:  ce exista înainte de Big-Bang? Acesta este una din întrebările la care ştiinţa nu poate da un răspuns. Teoria actuală explică apariţia Universului până la un moment dat, foarte apropiat de începutul său. Modelul se opreşte cu o fracţiune de secundă înainte de Big-Bang.

După marea explozie Universul s-a răcit şi a apărut inflaţia, proces rapid şi violent prin care Universul şi-a mărit dimensiunile.  Imaginaţi-vă că într-o fracţiune de secundă planeta noastră devine cât Soarele! Pare imposibil, dar inflaţia explică multe aspecte ale Universului. Imediat după inflaţie expansiunea a încetinit la valoarea la care se află şi acum. De asemenea Universul s-a şi răcit, permiţând materiei să apară.

Chimia datorează totul Big-Bangului. La numai o secundă după apariţia Universului, s-au putut forma elemente ca hidrogenul, heliul şi litiul. După 10.000 de ani temperatura a scăzut şi mai mult iar graviaţia şi-a intrat în drepturi, producând diferenţele de densitate din universul timpuriu. Acestea au fost seminţele structurilor existente acum, adică a roiurilor de galaxii. Au mai trecut încă 370.000 de ani până când Universul a devenit transparent, lumina putând astfel să se propage prin spaţiu. Atunci a apărut radiaţia relicvă prezentă în orice direcţie din spaţiu.  Spaţiul a început să semene cu cel în care trăim în prezent, iar obiectele cosmice au început să se formeze.

În ciuda explicaţiilor de mai sus, întrebarea rămâne: ce a produs Big-Bangul?

40 comments

  1. O teorie – demonstrata de altfel – spune ca Universul inca se extinde, mai precis, spatiul dintre galaxii/stele/planete se mareste. Am putea deci spune ca inflatia nu s-a terminat inca?

    • Expansiunea Universului continuă. Fiecare volum de 3.260.000 milioane de ani lumină se mărește cu 74 de km în fiecare secundă. Teoria Big Bang spune că în timp expansiunea Universului încetinește dar s-a observat că este accelerată. Astronomii dau vina pe energia întunecată, o forță misterioasă care actionează în sens contrar gravitației Universului. Nu se știu multe despre energia intunecată.

      Inflația este mărirea bruscă a Universului produă la 10 la puterea -36 de secunde după Big Bang. Se pare că atunci universul s-a mărit în volum de 10 la puterea 27. Inflația a fost propusă ca teorie în 1981 de către Alan Guth pentru a se explica distribuția uniforma a luminii reclivă a Big Bang-ului.

  2. Esti familiarizat cu teoriile care sustin ca deplasarea spre rosu nu are loc din cauza expansiunii universului (quasari, cuantificarea deplasarii spre rosu etc), deci big-bangul e o teorie incorecta ?. Teorie sustinuta de Halton Arp, spre exemplu.
    Am tot cautat articole care sa explice chestiile astea, dar n-am gasit nimic concret. Daca poti sa faci un articol depsre asta sau sa imi dai niste linku-uri ti-as fi recunosctator :).

    • Ideea lui Arp era că deplasarea spre rosu a liniilor spectrale ale galaxiilor (dovada supremă Universul este în expansiune si acum mult timp era foarte mic) se datoreaza statisticii: galaxiile din anumite zone vor avea redshift asemănător, centrat pe o anumita valoare.

      Daca ai lua in considerare acest lucu si pune toate galaxiile in functie de redshift (o masura a distantei pana la ele) fata de noi, ar reiesi roiuri de galaxii cu o anumita forma (circulara in jurul unei valori medii). Dar, daca faci acest lucru, vei avea roiuri de galaxii dispuse sub forma de filamente cu spatii goale intre, semn ca redshiftul nu este doar o distributie statistica.

      Poate gasesti ceva pe pagina lui Halton http://www.haltonarp.com/articles

  3. Inainte de Big-Bang a fost Big-Crunch …….Ce a fost inainte de Big-Crunch ?…….Ce este important ?: este sa ne explicati cum sa intelegem ca Tot Universul era continut intr-o sfera de marime infirma, subnucleara. Adica toata materia era ” concentrata ” intr-o particula elementara, sau intr-o sfera de marimea unei astfel de particule ?, practic tot spatiul era “restrans” ?, Sau nu exista spatiu si nici materia de astazi, ci s-a dezvoltat in timp ……..?

  4. Sunt de acord ca Universul a aparut in urma Big-Bangului, dar parerea mea este ca acest Big-Bang a fost cauzat de Dumnezeu; cand El a spus ”sa fie lumina!”, nu pot sa-mi imaginez altceva decat o uriasa explozie! Pentru mine intrebarea are un raspuns. Sunt curios de raspunsul pe care-l vor prezenta oamenii de stiinta in acest sens.

    • Salut, stiinta a aparut tocmai pentru explicatiile date de religie nu corespund cu realitatea observata. Tot cautandu-se explicatii alternative celor religioase s-a descoperit ca ceea ce scrie in Biblie este pur metaforic. Am putea pune multe intrebari, eu ma rezum la doua:

      1. De ce avea Dumnezeu nevoie de o explozie ca sa creeze Universul pentru ca nu exista nimeni sa o observe

      2. Care Dumnezeu din care religie a produs explozia?

      La fel cum oamenii de stiint nu se folosesc de religie pentru a intari teoriile, la fel nici religia nu trebuie sa se foloseasca de stiinta pentru a intari dogmele. Sunt doua domenii diferite.

      • As vrea sa mai adaug si eu o intrebare care ma macina: ce este Dumnezeu? 😀

        Religia si stiinta se mai intalnesc in zonele in care ambele au numai intrebari si prea putine raspunsuri, dar drumurile li se separa destul de repede.

        Altfel, abia am descoperit blogul tau, e de minune. Plecaciuni.

      • 1. Poate pentru ca noi, acum, sa descoperim acea explozie, sa o observam, sa incercam sa o intelegem, sa ne minunam. Legile fizicii din jurul nostru au existat dintotdeauna…noi trebuie doar sa le descoperim; multe inca sunt acolo, dar nu le-am descoperit inca.

        2. Toti si nici-unul. Religiile in general au plecat de la ceva pur spiritual, in timp insa au ajuns sa fie unelte ale manipularii in masa. De aceea nu are importanta in care Dumnezeu crezi, important e sa crezi ca a fost nevoie de Ceva sau Cineva care sa poata fie numit Creatorul, pentru care tu sa iti exprimi recunostinta.

  5. Ce ma macina pe mine este fenomenul numit “inflatie”. Prima oara am citit despre el in cartea lui Paul Davies, “Ultimele trei minute”. Inteleg ca in urma acestui fenomen universul s-a extins exponential, aparand zone mai reci si permitand astfel gravitatiei sa coaguleze materia(gaz) si astfel sa se formeze primele stele. Dar daca nu ar fi aparut acest fenomen? Universul ar fi fost si astazi o “supa de atomi”?

  6. shalom, un baiat atat de inteligent ca tine ce reuseste sa punà doua intrebari intr’un singur aliniat(1), nu este in stare sa’si furnizeze si raspunsurile?. Pune mana pe biblie si studiaza ,geneza, vei vedea ca Dzeu a >asezat stelele< si planetele cu un scop precis ..pt a ne arata noua ceva, vei vedea totul in biblie , apoi daca Domnul a creat big bang-ul nu te teme ca sunt sute de sute de mii de ingeri care ar fi putut asista la acel spectacol. Pt . a-ti da raspunsul la intrebarea nr doi trebuie sa-ti raspund ironic cu o alta intrebare …la acest big bang a asistat mata ? de esti asa sigur de existenta sa.

    • “la acest big bang a asistat mata ?” – nu e frumos. Din cate stiu eu oamenii care cred in “teoria lui dumnezeu” nu prea au ce cauta pe site-uri/bloguri de genul astuia. Asa ca mai bine , parerea mea sincera si calduroasa este sa iei biblia in brate si sa faci lectura decat sa vorbesti in felul asta cu oamenii care pur si simplu au o alta parere.
      DAca tot este sa vorbim de chestii dumnezeiesti . Pun si eu cateva intrebari si voi face cateva afirmatii .
      1. Istoria este scrisa de invingatori intotdeaua.
      2. Concluzie => Biblia este scrisa de invingatori,faptele sunt “facute de invingatori”
      3.Intrebare : Daca in marea batalie intre dumnezeu si lucifer defapt dumnezeu a fost cel decazut si lucifer s-a ales cu statutul de Invingator (dumnezeul vostru ) ?
      4. Concluzie => Inseamna ca va inchinati defapt la cel rau
      5. Daca dumnezeu ar fi atat de bun si ingaduitor de ce exista atatea nenorociri pe pamanat naturale si nenaturale … Si da stiu ce o sa mi se zica la faza asta … “toate astea se intampla ca dumnezeu sa ne dea o lectie ca am devenit rai si influentabili de catre al’ de jos”. Dar daca al de jos e ala bun si va inchinati la ala rau? asta ar explica multe nenorociri zic eu (luand-o biblic)
      6. Stiintific – zeci de ani au fost vanati oamenii de stiinta pentru simplu fapt ca aveau alte preocupari fata de preotii Vaticanului sau altor religii. De ce nu au fost lasati in pace ?
      7. Concluzie1 => Biblia,religia,preotilor le este frica de ceva (oare sa nu fie adevarat ce scrie in biblie ? )
      8. Concluzei2 => Biserica de cand exista ea este cea mai mare metoda de manipulare in masa.

      • Lori, ia exemplu supozitoarele , le introduci in gura? sau unde trebuie ? cat de indcent tratamentul si totusi functioneaza ACUM probabil asteptai un raspuns de la prietenul meu imaginar DAR totusi bati la usa cui nu trebuie.

  7. io dianis lasal frate in pace nu vezi ca e prost de bubuie asta e unu care a citit astea pe mai multe site si vrea sa ne invete pe noi …. mother fucker

    • E urat sa injuri ! Nu e frumos ! Fiecare om are parerea lui despre viata si poate sa creada in in ce vrea , dar nu e corect sa-l faci prost pe cineva care explica anumite chestiuni ( nu conteaza ca sunt teorii care au la baza argumente practice, sau nu au…) atata timp cat nu ataca alte ideologii ( religie , s.a.m.d. ) trebuie respectat ! Ironia, Jignirea, nu este solutia oamenilor religiosi, daca bine stiu ! Sau voi sunteti din alta parte ?

  8. Zoli, eu nu fac parte din categoria ” voi ” sper sa fi inteles gresit ultima parte a mess tau, ma-s fi asteptat de la un raspuns din partea lui sonkab, doar atat , oricum nu caut sa ma injur cu nimeni …cum spuneai si tu mai sus imi sustineam doar ideologiile mele, studiez biblia de mai bine de 3 ani si stiu despre ce vb.. Imi sustin mess de mai sus. Repet am vb doar la adresa lui SONKAB. (big_bangul este o teorie sau nu) intelegi unde am batut eu ( rade harb de oala sparta cam asa am vazut eu, de acolo si mesajul meu ) ok ciao ,pace

  9. Trec peste eroarea ta de logica aparuta atunci cand dai ca martori pentru o fiinta supranaturala alte fiinte supranaturale…

    Imi pare rau ca ai studia Bilbia timp de 3 ani si nu ai inteles nimic. Se pare ca faci parte din publicul tinta al acestei carti.

    Biblia nu este un manual de fizica, geografie, chimie si biologie ci altceva, un set de percepte morale care iti arata cum sa iti traiesti sau nu viata. Sunt exemple pozitive si negative din viata pentru ca cei care au nevoie de un ghid sa afle ce e bun sau rau. Se pare ca tu nu ai aflat…

  10. Ai prins viata !! vad ca apreciezi intr-o oarecare masura Biblia, ceia ce-ti spuneam mai sus era altceva ( ai sarit din lac in put ) chiar eram ferm convins ca vei citi ceia ce ti-am sugerat pt a-mi da un raspuns inteligent, si vezi ca nu faci decat sa-mi sustii argumentele aduse … spuneam ca in principiu si big_bangul, din punctul de vedere al crestinului este doar o teorie asa cum tu vezi pe Dzeu ca pe ceva supranatural, sau nu ti-ai mess de mai sus, ori vrei sa ai dreptate oricum. ( Nu vreau sa mai vb cu tine despre biblie pt ca aduci blasfemii) ms pt ca mi-ai raspuns la mess. Eu voi continua sa traesc in minciuna … tu mergi pe calea adevarului…

  11. Ai spus „din punctul de vedere al crestinului este doar o teorie” de parca un crestin nu ar avea nevoie de dovezi pentru anumite fenomene din natura.

    Daca e sa raspund la ce m-ai intrebat este simplu: mama nu exista atunci ca sa imi spuna cum a fost. Mama ta exista pe vremea ingerilor?

    Frumusetea stiintei este urmatoarea: nu exista tabu-uri (blasfemia de care imi amintest). Cat timp esti civilizat, ai argumente logice (nu mama) si observatii plus legi care pot fi testate poti discuta.

  12. Dianis – reply-ul este pt Marius, in special, referitor limbajul vulgar ! Tu ai fost ironica, spunand lui dl. Sonka, sau ma rog, sonkab, ca “ai asistat la big bangde esti asa sigur ?”. ceea ce vreau sa spun este ca: la fel poate fi pusa intrebarea: “ati asistat la crearea lumii de catre Dumnezeu ?” ! Idea este ca:hai sa lasam stiinta sa se ocupe de stiinta, si religia de religie ! Sunt 2 domenii diferite ! Am inteles ca nu faci parte din categoria “Voi” ! Ok ! Peace and love !
    Sfatul meu este: nu mai interveni cu argumentul “Biblia” ( intelegi ca studiezi, foarte bine ), si nu vei mai crea discutii nepotrivite ( vezi reactia lui Marius ) ! Sigur, nu esti vinovata de atitudinea lui, insa dai apa la moara !

  13. Sonkab, te-a luat gura pe dinainte ..vorbeste de la de la tine, nu-mi jigni inteligenta. Chiar nu mi-ai citit mesajul, ia spune-mi unde ai ajuns pe scara evolutiei, ce esti? homo erectus sau ce nu ai inteles?

  14. dar ce e asa de incomod la mine ( Dzeu) ? bine te las in ignoranta ta , in speranta ca nu vei mai trata cu aroganta subiecte in care te pierzi. Nu mai aduce discutii la care nu vrei sa faci parte pe viitor

    1″de ce avea nevoie Dzeu de o explozie ca sa creeze universul pt. ca nu exista nimeni sa o observe”

    2 ” care Dzeu din care religie a produs explozia”

    Tu continua sa dormi pe intrebarile astea.. ignora tot ce ti-am spus,
    mai mult i-ti doresc sa afli de persoana ce a fost inainte de big_bang
    sa faci o teorie care sa stea in picioare la toate adunarile ..mai marilor savanti si copii la scoala sa fie ascultati la definitia lui Sonkab, Asta imi mai doream. Noapte buna. Adio

  15. Cel mai interesant aspect al crestinilor e bunul simt si respectul pe care il afiseaza in conversatiile lor apologetice. Nu prea stiu ei pe unde obisnuiesc sa stea cratimele sau care-s locurile preferate de virgule, da’ in rest is niste minunatii de oamnei. Sa nu-ti vina sa te apuci sa faci 3 ani de studiu biblic dupa ce citesti “la acest big bang a asistat mata ? ” sau dupa ce vezi cu cata ignoranta…pardon, insufletire vorbesc ei despre ignoranta ?
    De asemenea, au si un simt foarte ascutit al dramatismului; luati aminte la iesirile lor din scena.
    Adio.

  16. De ce anumite lucruri si aspecte in viata le negam sau ne contrazicem in jurul lor doar pentru ca nu le putem intelege?Stiinta legata de creerea Universului poate nu ne da raspunsurile in detaliu insa cu siguranta e mult mai vasta, mai atractiva si mai explicita decat teoriile religioase care nu vin la pachet cu nimic clar, doar metaforic.In general oamenii au nevoie de explicatii logice pentru a crede ceva.

  17. intrebare strict pentru sonkab
    Se mai fac cursuri de astrologie in cadrul observatorului?
    Daca da, cand? Vreau si eu sa incep un astfel de curs 🙂

      • Da, corect. Astronomie.LA asta ma gandeam si eu insa am confundat terminatia cuvantului.Cum pot face sa ma inscriu si eu? Imi doresc foarte mult sa fac acest curs.
        Si in afara subiectului curs, vreau o confirmare sau infirmare.Aseara in jurul orei 22 am vazut in partea de Vest o lumina foarte puternica pozitionata aproape de Luna.Initial am crezut ca e vorba de altceva pentru ca nu arata deloc ca o stea, lumina mult mai puternic.Apoi am intrat pe site-ul observatorului si am vazut ca in seara de 22 Jupiter va fi vizibila.Asta am vazut eu aseara? Planeta Jupiter? A fost extraordinar !!! Nu-mi puteam lua ochii de la ea…

  18. donis am impresia ca esti un copil care se uita la stele si se intreaba cum au aparut ele acolo. Logica ta iti spune ca d-zeu lea pus acolo eu zic ca poate lea desenat cu pixu sau cu creionu …. :))

  19. Propunere profana pentru universul ciclic ( pe scurt)

    In ‘gaurile negre’ datorita deformarii deosebit de accentuate a spatiului se scurge materia. Deoarece in centrul galaxiilor se afla ‘gauri negre’ materia galaxiilor se va scurge in acestea. Galaxiile se concentreaza continuu.
    In regiuni mai mari, in care sunt prezente ‘gauri negre’ supermasive intrega regiune se va concentra spre acea ‘gaura neagra’ (in cazul regiunii noastre, Marele Magnet).Deci
    pe regiuni din univers se constata o acretie. Dar de ce pe ansamblu universul se afla in expansiune ?
    Ce se intampla de fapt in ‘gaurile negre’ ? Masa materiei colapsate deformeaza spatiul de asa natura incat se ajunge la o ‘singularitate’ . Adica un punct practic imaterial. Unde dispare materia ? Trece in alt univers ? Nu ! Si nici nu dispare pur si simplu. Devine materie virtuala ( materie ‘neagra ‘).Materia virtuala este ‘expulzata’ in afara ‘gaurilor negre’ la viteze uriase asa incat acestea devin adevarate creuzete de materie virtuala. Acele regiuni ale universului in care spatiul este deformat puternic de prezenta materiei reale continua sa se contracte alimentand aparitia materiei virtuale prin ‘gaurile negre’. Ce se intampla insa in ansamblul Universului ?
    Materia virtuala umple vidul cosmic si tinde sa ‘umfle’ spatiul ( deformare inversa celei produsa de gravitatie) . La o anumita curbura limita spatiul nu se mai ‘umfla’ ci se ‘intinde’ procesul petrecandu-se quantificat intr-o vecinatate infinitesimala a curburii maxime. Astfel Universul se afla in expansiune continua pana la disparitia totala a materiei si energiei reale in gaurile negre aflate pretutindeni in univers.. Datorita concentrarilor tot mai mari de mase fenomenul aparitiei materiei virtuale este tot mai accelerat. Procesul se va desfasura continuu accelerat pana va atinge in final viteza luminii.
    Astfel se explica accelerarea concretiei Universului in apropierea ‘marilor magneti’ si accelerarea expansiunii generale.
    Universul la final va fi virtual, infinit, vid hiperpopulat omogen de materie virtuala si energie virtua , spatiul virtual va fi infinit, iar timpul va atige timpul Plank . Informatia si Realitatea a luat sfarsit. Gravitatia a disparut. Timpul si spatiul real sunt la nivel Plank.
    In lipsa materiei reale , disparitia gravitatiei va initia procesul invers, Big-Bang-ul, conversia intre materia virtuala si cea reala. Intre Universul total virtual (negru) si universul real va exista o quanta de timp. Totul se va opri si va reporni in 5.3 x10 la minus 44 secunde . Nu va exista un punct de inceput ( singularitate). Sau daca vreti acesta va fi spatiu-timpul real nul ( sau egal cu o quanta).
    Deoarece transformarea sau mai bine zis conversia va avea loc in toata infinitatea universului virtual instantaneu ( inflatia), Universul real primordial va fi omogen.
    Timpul real si informatia incep sa curga desi nu s-au oprit niciodata. In imediata apropiere a ‘quantei de conversie’ intre cele doua forme ale Universului apar ‘micro gaurile negre’ Marea majoritate ( aproape toate) se evapora instantaneu si dau radiatia cosmica de fond. Cele ramase , cu o distributie cvasiuniforma asigura ruperea simetriei si incep ‘fabricarea’ materiei virtuale.
    Icepe de pe acum expansiunea uniforma din toate punctele si uniform acelerata in toate directiile a Universului real.. Concentrarile cvasiuniform distribuite interactioneza si sub inflenta reuniunilor de gauri negre bulverseaza materia reala. Monstrii devoratori ai Universului real s-au nascut odata cu el !

  20. The Universe is “real”? How do you define “real”? If you mean what we see, touch, smell or see… “Real” is just a series of electrical signals interpreted by your brain. Where science meets spirit? Thanks to quantum physics explains a lot of things that otherwise seemed incredible phenomena. The reality is not intended to be understood, but to live, the reality is a dynamic and evolving process. There are links between the atoms and particles that are beyond space and time. It is a principle of nonlocality in which each of us has a link with everything that exists in the universe (like you and me). This connection is one that minimizes the time of the universe will evolve. Thanks to what? Thanks to a common concept of intent…
    This concept of common intent is the expression of God!
    In mathematics usually use the concept of infinity (small and large), we are aware of the infinite things like: the diversity of the material world, animate and inanimate, numbers, time, space, etc. We must also admit that there is a higher infinity, which is space, because we think that everything that exists is in, and out, there is nothing [NOTHING]. This NOTHING, assign the name of God. I think God may be thought of as a universal spirit, which is always and everywhere. BIGIU.

  21. Am citit toate mess/urile si nu/mi vine sa cred ce/am citit,eterna rivalitate intre religie si stiinta,sa nu uitam cate crime s/au facut in numele religiei,cati preoti pedofili….. sa nu faci ce face popa sa faci ce/ti spune.chiar atat de naivi sunteti??

  22. M-am tot intrebat daca asa-numitul BIG-BANG a fost defapt explozia unei “ultra mega” stele si ca “universul” cunoscut de noi este de fapt o “ultra mega” super nova. I-ti dai seama cit de mare ar fi “universul” in cazul asta?Chiar ca ne-ar pune mintea in pioneze.

  23. uauu Traiane, sa inteleg ca…pt. experimentul de la CERN am fi putut la fel de bine folosi soarele si o alta stea,
    pentru coleziune..in schimbul protonilor :?)

    da in lipsa de spatiu..dimensiunea conteaza ?

    si o singura stea de ce o izbeai de marginile abisului?

    da explicativa fratilor pe intelesul tuturor…sau sunteti de aia care se uita la stele prin luneta si spuneti ca este telescop…

    daca testimonii imi fac capul patrat voi mi’l faceti triunghi… afirmatiile de mai sus sunt contradictorii

  24. SARACII DE VOI, NU VEDETI CAT SUNTETI DE PROSTI SI VRETI SA STITI CE A FOST MAI INTAI, OUL SAU GAINA. DUCETIVA LA BAE SI FACETI UN DUS,
    CA TOT PROSTI O SA MURITI

Leave a comment