O cometă zgârie-Marte

Planeta Marte se va întâlni duminică, 19 octombrie, cu o cometă. Planeta nu va păți nimic, întâlnirea fiind asemănătoare cu cea dintre un avion și un nor.

Orbita cometei C/2013 A1 și cea a planetelor de la Marte la Mercur. Poziția cometei este cea de pe 19 octombrie, când se află aprope de Marte
Orbita cometei C/2013 A1 și cea a planetelor de la Marte la Mercur. Poziția cometei este cea de pe 19 octombrie, când se află aprope de Marte

Cometa, C/2013 A1 Siding-Spring va trece la numai 140.000 de km de planeta roșie și va fi observată de flotila de sonde spațiale aflate acum la Marte.

Cometa

Nu sunt multe de spus despre cometa C/2013 A1. Ca și ISON (sau multe alte comete) este la prima apropiere de Soare din carieră și are un comportament neașteptat. Acum o lună a scăzut brusc în stălucire, comportament pus pe faptul că în ciuda apropierii de Marte și Soare, se îndepărtează de Terra. Ar putea fi și alte motive dar se pare că acesta este cel mai probabil.

Cometa nu se va apropia mult de Soare, momentul „trecerii la periheliu” venind pe 25 octombrie, când obiectul se va afla la aproape 200 de milioane de km depărtare de astrul zilei. Nu vom vedea de pe Terra o cometă spectaculoasă ci una cu o strălucire foarte mică, vizibilă numai prin instrumente astronomice. Are deja o coadă scurtă și o „comă”, o atmosferă de gaz.

Ceea ce o face pe C/2013 A1 deosebită este apropierea de Marte.

Apropierea

Pe 19 octombrie cometa se va afla la numai 140.000 de km de centrul planetei (137.000 km de suprafața ei), fiind cea mai mică apropiere dintre o cometă și o planetă (față de Pământ cea mai mică apropiere a unei comete a fost de 2,6 milioane de km în 1770). De fapt, cometa va trece atât de aproape încât planeta se va afla în coama ei!

Desigur că planeta nu va păți nimic, dar atmosfera ei va trebui să o suporte și pe cea a cometei, prilej pentru a face studii inedite.

Văzută de pe Marte cometa ar trebui să aibă o strălucire destul de mare, asemănătoare cu cea a planetei Venus văzută de pe Pământ. În ziua apropierii va avea probabil o coadă impresionant de lună și strălucitoare. Se va deplasa rapid pe cer, în numai două ore străbătând șase constelații (Eridanus, Cetus, Aries,  Perseus, Cassiopeia, Cepheus, Ursa Minor, Draco și Bootes).

Am putea crede că nu se află nimeni pe Marte și nu vom putea vedea nimic. Doar dacă ignorăm sondele spațiale care observă planeta….

Observații

De pe suprafața planetei Marte cometa va fi observată de mașinile teleghidate Curiosity și Opportunity. Pe imaginile luate de Curiosity se va putea vedea nucleul cometei și forma lui. De pe orbită avem de-a face cu observații făcute de trei sonde spațiale, Mars Odyssey, Mars Reconnasaince Orbiter și noua MAVEN. Puteți găsi aici  orarul complet al observațiilor care se vor face.

Cele mai interesante vor fi imaginile luate de Curiosity care, sperăm, ne vor arăta pentru prima oară un nucleu al unei comete care este la prima vizită la Soare.

One comment

Leave a comment