Alte două nume românești pe cer

Doi asteroizi din centura principală au primit nume românești pe 12 iulie a.c.

Orbitele asteroizilor cu nume românești. Vedere de pe muchie
Orbitele asteroizilor cu nume românești. Vedere de pe muchie

 

În ordinea numerelor de pe tricou vă prezentăm asteroizii (22281) Popescu și (25051) Vass.

 Cei doi asteroizi fac parte din „centura principală”, o regiune din sistemul solar unde se găsesc sute de mii de asemenea obiecte.

Ce știm despre cei doi asteroizi?

(22281) Popescu se rotește în jurul Soarelui în 3,36 de ani și se află la o depărtare medie de 335 milioane de km, cu 50 de milioane de km mai aproape decât asteroidul (25051) Vass, care are o perioadă de revoluție de 4,25 ani.

Asteroidul Vass are o înclinare mare față de planul sistemului solar, „urcând” și „coborând” periodic cu 14°. Nu se cunosc precis diametrele lor, dar există estimări în funcție de strălucire. Popescu are un diametru între 3 și 12 km iar Vass între 2 și 7 km.

 

Orbitele asteroizilor Vass și Popescu
Orbitele asteroizilor Vass și Popescu

 

Ce știm despre cei doi titulari ai asteroizilor?

Știm că Gheorghe Vass este un reputat astronom profesionist, responsabil pentru introducerea observațiilor CCD în astronomia profesionistă din țara noastră dar și pentru îndrumarea multor tineri în acest domeniu. A coordonat activitățile Cercului de Astronomie de la Palatul Copiilor din București și a susținut multe cursuri în domeniu. Vă invit să descărcați un curs de-al dl-ui Vass, intitulat „Bazele Astronomiei”. Dl. Vass este și unul dintre membrii fondatori ai Astroclubului București.

Știm că Marcel Popescu este un tânăr astronom care activează la Institutul Astronomic al Academiei Române și în cadrul Astroclubului București. Se pare că îi plac asteroizii și îi studiază fie cu telescopul IRTF din Hawaii, fie cu ce are la Institut. Iată un site pe care găsiți mai multe informații.

Găsiți informații despre toate obiectele de pe cer pe site-ul Observatorului Urseanu.

Studiind foarte bine orbitele asteroizilor vă informez că nu există nici o șansă ca asteroidul Popescu să distrugă specia umană!

One comment

Leave a comment