Erupția solară

Nu-i așa că ați auzit și răsauzit de erupția solară produsă pe 22 august? Care a bombardat Pământul cu un nor de plasmă și i-a făcut pe oameni să-i doară capul (sursa ProTV)?

Erupția solară pe două siteuri extrem de vizitate
Erupția solară pe două siteuri extrem de vizitate

Am auzit dar nu am vazut, pentru  pentru că (cel puțin) două dintre cele mai vizionate televiziuni de stiri au fost puse imagini „de arhivă”, ca și cum vorbești despre nunta Angelinei și pui o poză cu ea la facultate. Ar fi fost extrem de simplu ca autorii de știri să obțină pe gratis imaginile cu erupția solară. Mai jos vă arăt cum .

În primul rând trebuie să afli momentul din timp la care s-a produs fenomenul. Cel mai simplu este să intri pe site-ul spaceweather.com, care prezinta fenomenele solare cele mai spectaculoase. Va trebui să cauți fenomenele numite „X-ray Solar Flares” și ora la care s-au produs, pentru că acestea de obicei generează „ejecțiile coronale de masă„ care ajung și la Pământ. Le vei găsi în stânga la Current Conditions dar ai grijă că nu te interesează toate, ci doar cele de tip M și, mai ales, X.

Mai complicat ar fi că cauți pe site-ul NOAA la Space Weather Prediction, unde găsești toate fenomenele observate care au avut loc pe steaua noastră. Veți găsi un director cu câte un fișier pentru fiecare zi și veți putea căuta ce s-a întâmplat în ziua respectivă. Vă interesează Type: XRA și Particulars: M sau X (cele de tip X sunt cele mai energetice fenomene de pe Soare).

Ori de câte ori vedeți că s-a produs un fenomen de tip X (adică o emisie de raze-X de tip X sau C) mergeți repede la imaginile luate de satelitul SOHO și faceți o listă de imagini din ziua în care s-a produs fenomenul. Acolo alegeți imaginile luate de LASCO C3 și zilele din care vreți să descărcați imagini. Alegeți opțiunea Dispaly as list și veți vedea o mulțime de imagini, pentru că SOHO ia imagini cam din 15 in 15 minute.

Descărcați toate imaginile și veți putea vedea pe calculatorul vostru ce s-a întâmplat cu Soarele în ziua respectivă. Așa fac eu, și așa am obținut și filmul de mai jos, cu adevărata erupție despre care s-a tot vorbit.

Ejecția coronală de masă de pe 20 august 2013. V-a durut cumva capul atunci? Nu a fost de la ea.
Ejecția coronală de masă de pe 20 august 2013. V-a durut cumva capul atunci? Nu a fost de la ea.

În imagini vedeți cu la un moment dat de pe Soare pleacă radial  ceva materie luminoasă, nuclee de hidrogen (protoni), electroni precum și fotoni. Tot acest nor a venit spre Pământ, dar când a ajuns a avut o densitate extrem de mică așa că nu s-a simțit mare lucru.

Ori de câte ori auziți de o erupție solară nu îi credeți „pe aștia” ci mergeți să o vedeți cu ochii voștri.

One comment

Leave a comment