Atentie cad pietre: pe Marte și pe Lună

În ultimii opt ani s-au văzut pe Lună sute de fulgere luminoase, emise de roca vaporizată la impactul meteoriților. Pe Marte s-au fotografiat zeci de cratere noi, semn că și acolo cad pietre din cer.

Noi cratere pe Marte - o frumusețe. Foto: NASA/JPL/Univ. of Arizona
Noi cratere pe Marte – o frumusețe. Foto: NASA/JPL/Univ. of Arizona

Dacă nu v-ați speriat până acum, foarte bine: este normal.

Timp de maxim 12 nopți pe lună două telescoape stau îndreptate înspre partea întunecă a satelitului nostru natural, filmând Luna. A doua zi câteva persoane de specialitate revăd filmele și caută mici flash-uri luminoase. Luminile care apar pe partea întunecată a Lunii (atenție – nu partea nevăzută sau aceea a lui Pink Floyd) sunt emise atunci când un meteorit este oprit brusc de solul lunar, transferând acestuia o parte din energia cinetică. Energia în plus vaporizează brusc zona, piatra topită emițând lumină. Așadar, câte lumini vezi atâtea impacturi s-au produs. Și pentru că Luna nu are atmosferă, toți meteoriții cad pe suprafață, cei mai mari producând lumini mai ușor de detectat.

17 martie 2013: impact pe Lună înregistrat de  NASA's Meteoroid Environment Office
17 martie 2013: impact pe Lună înregistrat de NASA’s Meteoroid Environment Office

În ultimii 8 ani s-au observat aproximativ 300 de flash-uri luminoase, produse de meteoriții cu mase mai mari de 500 g (limita telescopului de 40 de cm în diametru și a camerei video). Cel mai strălucitor s-a produs pe 17 martie, undeva în Mare Imbrium (dacă știți zona fără a vă uita pe hartă nu sunteți persoane normale).

Am avut de-a face cu un obiect de maxim jumătate de metru, impactul producând un crater de aproape 20 de metri. Și pentru că pământenii americani au în prezent un satelit artificial la Lună, craterul poate fi observat. Așteptăm imaginile.

Cu Marte povestea este puțin diferită. Acolo se fotografiază suprafața, pe care se descoperă uneori cratere cu aspect de „nou” (nu cratere vechi cu deodorant „new crater”). Într-un studiu recent s-au numărat craterele noi și s-a estimat că anual apar cam 200 pe întreaga suprafață. În acest caz avem de-a face cu meteoriți mai mari, de minim 1 metru, care produc cratere de 3-4 metri, din simplul motiv că planeta are atmosferă. Dacă pe Lună orice micro-meteorit produce crater, pe Marte cele mai mici obiecte care intră în atmosferă sunt distruse prin frecarea cu aerul.

Noi cratere descoperite au ceva în comun: sunt de fapt grupuri de cratere. Probabil că obiectul care a intrat în atmosfera marțiană s-a fragmentat, fiecare parte producând craterul său.

Cratere noi pe Marte. Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS/UA
Cratere noi pe Marte. Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS/UA

În urma studiului făcut Marte a devenit planeta pe care știm destul de precis câți meteoriți cad:  rata este de un meteorit la trei ani pe o arie asemănătoare cu cea a țării noastre.

Dacă nu-ți plac meteoriții, stai în casă, pe orice planetă te-ai afla.

 

Linkuri

One comment

  1. Bravo Sonka! Îmi plac articolele tale. Te invidiez pentru că ai o meserie atât de interesantă.

Leave a comment