O cometă pentru toată lumea

Pentru a vă ajuta la observarea cometei am făcut câteva hărți și animații.

Poziția cometei față de Soare, la apus
Poziția cometei față de Soare, la apus

Dacă strălucirea cometei se va menține în următoarele zile, o vom putea vedea cu ochiul liber, după ce apune Soarele, poate începând cu 8 martie sau mai sigur, de duminică 10 martie.

Pentru că va fi ușor de observat cu ochiul liber, nu trebuie decât să fiți la locul potrivit (undeva de unde se vede Soarele la apus), la momentul potrivit (fix la apusul Soarelui, în jurul orei 18). Și mai trebuie să așteptați. Până când Soarele apune și încă 30 de minute. Apoi căutați cometa prin binoclu (ajută pentru că cerul nu va fi prea întunecat) sau cu ochiul liber, în direcția potrivită.

Direcția potrivită se află din toate hărțile din acest post. Se vede clar cum spre sfărșitul săptămânii cometa va apune mai târziu față de Soare, deci va fi observabilă mai ușor.

6 martie – cometa apune aproape împreună cu Soarele și va fi extrem de greu de observat, poate vizibilă cu binoclul în jurul orei 18:30

animatie 6 martie

8 martie – cometa apune la 30 de minute după Soare, fiind vizibilă foarte aproape de orizont, la ora 18:45

Animatie 8 martie 2013
Animatie 8 martie 2013

10  martie – cometa apune la o oră după Soare; va putea fi văzută până în ora 19:15, când apune.

Animatie 10 martie 2013
Animatie 10 martie 2013

Duminică zece martie voi fi pe Lacul Morii începând cu ora 18 și voi aștepta să văd cometa, dacă este senin. Cine vrea să vină, să vină.

Atenție: cometa nu va arăta ca în imaginile din acest post.

4 comments

  1. Salut. De pe pagina ANM, harta acoperirii cu nori pe urmatoarele 3 zile. Urmareste regulat caci isi schimba perioada acoperita ajungand sa vezi daca merita sa te deplasezi sau nu duminca pana in Crangasi.
    Momentan se anunta destui nori, chiar si pentru 8 Martie.
    Multumesc pentru informatie.
    http://vremea.meteoromania.ro/taxonomy/term/16

  2. neata tuturor, salutare Adrian…se pare ca aseara nu prea am avut noroc de cer senin la apus…poate zilele urmatoare…prin urmare…cand mai ajungi pe Lacul Morii lasa un post…si ne anuntam si noi prezenta ! Zi usoara si un inceput de saptamana frumos tuturor… Salutari celor prezenti aseara la “eveniment” !

  3. am vazt o foarte bine si ieri 17.03.2013, dar prin binoclu, de pe un camp intre comnua Berceni si Vidra. O sa incerc ca o mai vad intr-o seara daca va fi senin.

Leave a comment