Comete în 2013

Anul 2013 vine cu două comete strălucitoare. Prima poate fi văzută în lunile ianuarie, februarie și martie, iar a doua la sfârșitul anului.

Cometa C/2011 L4 PanSTARRS pe cerul de seară
Cometa C/2011 L4 PanSTARRS pe cerul de seară

Calculele ne arată că amândouă vor putea fi văzute cu ochiul liber, cea de a doua având șanse să devină extrem de strălucitoare.

Martie 2013

Prima cometă care ne va încânta privirile a fost descoperită pe 6 iunie 2011 cu ajutorul telescopului Pan-STARRS din Hawaii. A primit numele de C/2011 L4 (Pan-STARRS) și la momentul descoperirii nu era decât o pată de lumină care se deplasa printre stele, aflată la peste un miliard de km de Terra.

În fiecare zi cometa este mai aproape de noi și Soare, strălucirea ei crescând mereu, în ultimele zile ale lui decembrie aflându-se la 375 de milioane de km de Terra și la 247 de milioane de Soare. Se vede printr-un telescop mic din afara orașului însă perioada cea mai bună pentru observații încă nu a venit.

Strălucirea cometei crește pe măsură ce se apropie de Soare, în luna februarie 2013 fiind viziblă prin binoclu, dar într-o parte de cer ce nu poate fi văzută din țara noastră.

Traiectoria comete C/2011 L4 (PANSTARRS) printre stele
Traiectoria comete C/2011 L4 (PANSTARRS) printre stele

Va începe să se vadă cu ochiul liber și va apărea pe cerul nostru la sfârșitul lui februarie, având o strălucire destul de mare până la sfârșitul lui martie. Cât timp va fi vizibilă cu ochiul liber va străbate constelațiile Piscis Austrinus, Aquarius, Cetus, Pisces, Andromeda și Cassiopeia.

Cometa va fi foarte prietenoasă cu cei interesați să o vadă, aflându-se pe cer seara, fiind vizibilă imediat după apusul Soarelui.

De la noi se va vedea pentru prima oară într-una din serile de 6-7 martie, înspre vest, undeva în jurul orei 18:20, când încă nu s-a înserat complet. În acele seri cometa va apune imediat după Soare, dar situația se îmbunătățește.

Începând cu 10 martie în aceeași direcție vom putea privi cometa pe un cer mai întunecat, după 15 martie fiind vizibilă și noaptea.

După aceste zile cometa se va îndepărta de Soare și va putea fi văzută noaptea. Va și scădea în strălucire, esimându-se că undeva pe la începutul lui aprilie nu va mai putea fi văzută cu ochiul liber ci prin binoclu sau telescop/lunetă. O veți găsi atunci printre stelele din Andromeda și Cassiopeia.

Există și posibilitatea ca acest obiect să nu evolueze după modelele cometare existente. Dacă se va fragmenta strălucirea cometei va scădea și s-ar putea să nu se mai vadă cu ochiul liber. Urmăriți evoluția reală în strălucire a cometei față calcule pe site-ul aerith.net.

Noiembrie 2013

Cometa care va face spectacol în noiembrie a fost descoperită pe 21 septembrie 2012 în Rusia, cu un telescop de 40 cm în diametru, și se numește acum C/2012 S1 (ISON). Avem de-a face cu o cometă care se va apropia foarte mult de Soare, fapt îmbucurător pentru că strălucirea ei va fi mare.

După mai multe luni de observații, astronomii au descoperit că obiectul are o traiectorie asemănătoare cu a altei comete, C/1680 Vi (Kirch), astru care a fost vizibil cu ochiul liber în timpul zilei, primind titulatura de „Marea cometă din 1680”.

În primele opt luni ale anului cometa va putea fi observată numai prin telescoape de minim 20 cm în diametru, apărând ca o mică pată difuză pe imaginile luate cu ajutorul camerelor digitale (din România a fost observată de la Observatorul din Galați). Din luna august se poate incerca și vizual, strălucirea cometei crescând continuu.

Din septembrie poate fi văzută prin instrumente mici, iar din octombrie prin binocluri. Cometa va deveni viziiblă cu ochiul liber de la mijlocul lui noiembrie, până în ianuarie 2014.

Traseul cometei C/2012 S1 ISON printre stele
Traseul cometei C/2012 S1 ISON printre stele

Astrul se va afla aparent aproape de Soare cât timp va avea strălucire maximă, în perioada 20 nov-10 dec fiind destul de greu de găsit. Însă dacă predicțiile vor fi bune, atunci vom putea vedea cometa cu ochiul liber în timpul zilei.

În octombrie cometa se va vedea înainte de răsăritul Soarelui și va rămâne în acea zonă de cer și în lunile următoare.

Pentru obiectul va trece destul de aproape de Soare, 1,1 milioane km pe 28 nov 2013, este posibil să se rupă în bucăți și să nu mai fie la fel de strălucitoare ca în calcule. Rămâne de văzut dacă această variantă pesimistă va sta în picioare, un lucru fiind îmbucurător. Marea cometă din 1860, care s-a aflat și mai aproape de Soare, a supraviețuit.

9 comments

  1. salut adrian, zi-mi si mie te rog cu ce program pot vedea pozitia cometelor in timp real? din cate vad este ceva asemanator Stellarium !?

Leave a comment