Cometa vieții

Ce ați face dacă ați vedea o cometă strălucitoare cât Luna și mare cât un sfert de cer?

O cometă împresionantă. Foto: Terry Lovejoy
O cometă împresionantă. Foto: Terry Lovejoy

Unii s-ar bucura, alții s-ar ascunde în pivniță, nimic nou aici. Se pare că fiecare va avea ocazia să vadă cum reacționează, în noiembrie 2013!

Update 18 nov 2012: harta apărută în acest articol este greșită, după cum am fost informat de Marcel Jinca, unul din autorii anuarului „Efemeride Astronomice”. Public o hartă nouă, care arată traseul cometei printre stele.

Traseul cometei C/2012 S1 ISON printre stele
Traseul cometei C/2012 S1 ISON printre stele

O cometă descoperită pe 24 septembrie se anunță senzația iernii lui 2013. Se numește C/2012 S1 (ISON) și calculele arată că va deveni atât de strălucitoare încât se va vedea în timpul zilei, lângă Soare!

Va trece la numai două milioane de km de Soare și timp de două luni se va vedea cu ochiul liber. În noiembrie și decembrie se va afla în vecinătatea Soarelui,  cu o strălucire aparentă mai mare decât a planetei Venus și, posibil, decât a Lunii în pătrar.

Orbita (traiectoria) cometei este destul de precisă pentru că s-au descoperit observații din 2011 deci calculele sunt precise. Nu că ei i-ar păsa de calculele noastre: este bine de reținut că majoritatea cometelor ce se apropie mult de Soare se fragmentează, strălucirea aparentă scăzând drastic.

Traseul cometei C/2012 S1 (ISON)
Traseul cometei C/2012 S1 (ISON) – harta de mai sus este gresită

La începutul lui noiembrie (2013) cometa se va vedea dimineața, după ora 3, în constelația Virgo. Se va apropia pe zi ce trece de Soare, pe 13 noiembrie trecând aparent pe lângă steaua Porrima din Virgo.  Pe 18 noiembrie, chiar înainte de răsăritul Soarelui, cometa se va afla foarte aproape de steaua Spica. Urmează apropierea aparentă de Saturn când coada cometei ar trebui aibă zece grade.

În următoarele zile o vom pierde în razele Soarelui dar pentru că va avea o strălucire aparentă mare ar trebui să o putem vedea și în timpul zilei. Va reapărea pe cerul de dimineață în a două săptămână a lunii decembrie.

La sfârșitul anului cometa se va afla aproape de polul nord ceresc și va fi circumpolară (adică nu va apune) pentru noi. Va avea atunci magnitudinea 5. Spectacolul a trecut…

Până atunci nu uitațide cometa PanSTARSS.

5 comments

  1. As adauga ceva. Daca predictiile se adeveresc, pe 3 noiembrie 2013, cometa ar putea oferi un spectacol cu adevarat unic pentru cei care se pot deplasa in Africa la eclipsa totala de Soare. Nu imi amintesc in toata istoria fotografiata a eclipselor sa fi existat o astfel de alaturare spectaculoasa.

  2. Dar, nu trece prea aproape de Soare, la 2 mil km? Vreau sa zic, la apropierea asta nu se poate fragmenta si sa nu mai vedem mare lucuru?

Leave a comment