Apus de Soare, răsărit de Lună eclipsată. Simultan.

Desigur că ați auzit până acum de eclipsa totală de Lună vizibilă în seara de sâmbătă, 10 decembrie.

Apus de Soare - răsărit de Lună eclipsată. Simultan.
Apus de Soare - răsărit de Lună eclipsată. Simultan.

Eclipsele sunt fenomene deosebite care se produc la fel de rar precum concertele la București ale marilor formații. Cea de sâmbătă are ceva deosebit.

O eclipsă totală de Lună se produce numai când Luna este Plină, adică la 180° de Soare (în partea opusă Soarelui). De ce se produce tocmai atunci? Păi în timpul eclipsei Luna intră în umbra Pământului iar umbra se află în partea opusă sursei de lumină (Soarele).

Dar se mai întâmplă ceva: când Luna este în partea opusă Soarelui, răsare când acesta apune. În momentul când Soarele apune, în partea de orizont opusă răsare Luna. La fel se întâmplă la fiecare Lună Plină dar aceasta este mai specială: este în eclipsă!

Așa că în dupamiaza de sâmbătă căutați un loc cu orizontul liber și asigurați-vă că ajungeți acolo până la ora 16-16:15. La ora 16:36 Soarele apune înspre sud-vest (vest prin sud-vest). În același moment Luna elipsată răsare nord-est (est prin nord-est).

Fenomen deosebit și rar. Pentru a vedea iar simultan apusul Soarelui și răsăritul Lunii eclipsate trebuie să așteptați o eclipsă de Lună care este la maxim atunci când Luna răsare.

Despre eclipsă:

 

5 comments

Leave a comment