Pentru cei fricoși sau speriați de sfârșitul lumii – partea I

Sfârșitul lumii ar putea veni din cer la fel de bine ca de la sol. Dacă ar veni din cer ar putea avea forma unei rachete/bombe sau a unui corp ceresc (asteroid sau cometă).

Cele mai apropiate comete de Pamant la data de 23 sept 2011
Cele mai apropiate comete de Pamant la data de 23 sept 2011

Vom discuta puțin despre cele din urmă cu toate că subiectul a fost forțat de sutele de oameni veniți pe site să afle despre cometa Elenin.

Sunt cometele periculoase?

Mulți spun că o cometă poate produce dezastre, afirmație adevărată dar nu completă: simpla existență a unei comete nu produce dezastre. Cunoaștem până în prezent (20 septembrie) 3009 de comete iar 168 se pot observa în noaptea asta pe cer. Cum de știm acest lucru? Prin observații. Orice astronom amator poate observa prin instrumentele astronomice aceste comete, folosind datele de la centrul care calculeaza orbitele cometelor (Minor Planet Center). Mai mult, pentru că atunci când face o fotografie a unei comete autorul dorește să o arate altora, oricine poate vedea aceste imagini (le puteți găsi la adresa http://aerith.net/pictures/comet.html#2010X1).

Credeți că informațiile despre comete sunt falsificate? Cum va explicați că folosind datele acestea poți vedea cu ochii tăi cometa printre stele? O fi și cerul falsificat?

Simpla apropiere de Terra a unei comete nu are efecte asupra noastră. Dovada este trecere planetei noastre prin coada cometei Halley pe 19 mai 1910. Cometa s-a aliniat cu Soarele și Terra tranzitând discul Soarelui. Ce am pățit atunci? Nimic, dar oamenii s-au speriat. Un simplu search pe google vă arată cât de mult.

Planetele și cometa Halley în luna mai 1910. Pamantul a trecut prin coada cometei pe 19 mai. Animatie realizata cu XEphem
Planetele și cometa Halley în luna mai 1910. Pamantul a trecut prin coada cometei pe 19 mai. Animatie realizata cu XEphem

Modificarea orbitei?

Cometele se rotesc în jurul Soarelui și unii spun că forța de atracție a planetelor le poate modifica orbita. Este adevărat dar nu complet: nici o planetă nu poate întoarce și arunca cometa înspre Pământ. O avea aceasta o gravitație dar nu pe mărimea Soarelui, astrul al cărui forța de atracție ține pe orbite cele opt planete, miliardele de asteroizi și miile de comete.

Pentru ca o planetă să modifice orbita unei comete este necesar ca cea din urmă să treacă foarte aproape ce prima. Cum Elenin a trecut prea departe de toate planetele nu este cazul să ne agităm. Se va deplasa pe traiectoria calculată din observații și va părăsi zona interioară a sistemului solar. Va ajunge poate în spațiul interstelar unde nimeni nu îi va pune în cârcă un sfârșit al lumii.

Aproape sau departe?

Dar Elenin trece aproape de Terra, spun unii. Dacă pentru aceștia aproape înseamnă 35.000.000 de km oare ce înseamnă departe? Parcă nu ai dori să îți spună vreunul să stai departe de el. Unde să mergi? Pe Uranus (3 miliarde de km), Neptun (4 miliarde km) sau pe Proxima Centauri (de patru ori 9460 de miliarde de km)?

Cele mai apropiate comete de Pamant la data de 23 sept 2011
Cele mai apropiate comete de Pamant la data de 23 sept 2011

Să fim serioși. În astronomie 35.000.000 de km înseamnă departe atunci când unul din corpuri este de 8000 de ori mai mic decăt celălalt! Înseamnă și aproape dacă obiectele în cauză sunt mari în raport cu distanța dintre ele.

De exemplu: două furnici situate la 3 m una de alta sunt departe, pe când două balene albastre aproape.

Puneți totul în perspectivă: dacă Pământul ar avea 8 km în diametru, cometa ar avea doar 1 metru și ar fi situată la  22.222 km depărtare!

Zi sau noapte?

Se spune că atunci când cometa se va alinia cu Pământul va fi noapte în timpul zilei. Cei care afirmă acest lucru uită sau nu șțiu ceva: coama cometelor este transparentă. Nucleul cometei, singura parte opacă a acesteia, nu are mai mult de 2 km iar trecerea acestuia pe discul solar s-ar asemnăna cu traversarea unei nocture aprinse de stadion de către un purice. Ca să nu mai vorbim de faptul că cei trei aștri nu se aliniază.

Coama este un nor de atomi și molecule de gaz care înconjoară nucleul solid, la distanțe mari una de alta în comparație cu mărimea lor. De departe pare un nor dens dar de aproape nici nu realizezi unde te afli. Lumina străbate norul de gaz fără a fi oprită. Dovada este orice fotografie a cometelor: se văd stele prin norul luminos numit coamă. Ori dacă lumina slabă a unei stele trece prin coamă, ce să mai zicem de lumina astrului zilei…

Coma transparenta a cometei C/2009 P1 pe 29.07.2011. Foto: Rolando Ligustri
Coma transparenta a cometei C/2009 P1 pe 29.07.2011. Foto: Rolando Ligustri

Data viitoare vom discuta despre alte apropieri de Terra ale cometelor și despre cum nu am pățit nimic.

 

Serialul Elenin:

1. Cine se teme de un bulgăre de zăpadă murdară?

2. Cometa Elenin – bidimensionalii

3. Cometele și unii oameni…

 

 

 

 

7 comments

  1. Pacat ca unii oameni nu pot fi convinsi nici macar cu ajutorul acestor argumente. Oricum, trebuie sa ti-o spun ca faci o treaba a-ntaia. Tine-o tot asa. Numai bine!

  2. Pe mine unul m-au cam atins subiectele de genu si doar propaganda gasesti pe net mai nou nimica sa te linisteasca.Chiar bune argumente.Ms fain

    • Iata compozitia unei comete:

      75-80% apa
      Restul: monoxid de carbon (CO), metan (CH4), amoniac (NH3), folmaldehida (H2CO). Exista si alte elemente chimice si molecule dar reduse ca abundenta.

      Desigur ca unele gaze de mai sus nu sunt potrivite pentru respiratia noastra.

Leave a comment