Nou satelit al lui Pluto

Din când în când marile telescoape sunt îndreptate înspre obiecte aparent banale, cum ar fi planeta pitică Pluto, aflată la 5 miliarde de km de Soare. Săptămânile trecute, telescopul spațial Hubble a luat câteva imagini cu Pluto și cei trei sateliți ai săi iar astronomii au descoperit încă un satelit.

Pluto și sateliții. Foto: NASA, ESA, and A. Feild (STScI)
Pluto și sateliții. Foto: NASA, ESA, and A. Feild (STScI)

Pentru că în 2015 sonda spațială New Horizons va vizita sistemul Pluto și sateliții săi, astronomii încearcă să descopere cât mai multe despre planeta pitică, bineînțeles pentru a ajuta la observarea acesteia de aproape. Așa s-au descoperit doi dintre sateliți, Nix și Hydra, și la fel și al patrulea S/2011 P1 sau „P4”.

Este imposibil să determini precis mărimea lui P4 dar poți să estimezi în funcție de strălucirea aparentă a lui. Dacă satelitul este acoperit de gaze înghețate va reflecta o anumită cantitate de lumină iar dacă  este neagră ca asfaltul o alta. S-a estimat astfel că mărimea acestuia este între 13 și 34 km, nu foarte mare.

Interesant este cât de rapid s-au făcut și comunicat descoperirile. Prima observație s-a făcut pe 28 iunie,  confirmarea pe 3 și 18 iulie iar comunicatul pe 20 iulie. Mai rar o asemenea rapiditate în comunicarea unei descoperiri făcute cu un telescop important.

Poate vă întrebați cum se poate descoperi un satelit al unei planete… Este relativ simplu. În primul rând telescopul pe care îl folosești trebuie să  fie atât de bun încât să îți arate toți sateliții descoperiți până în prezent. Trebuie să observi planeta plus sateliții și să determini dacă există prin câmpul telescopului un obiect în plus care poate fi stea, cometă/asteroid sau satelit al planetei. După ceva timp (ore sau zile) observi iar planeta și determini dacă obiectul se află tot în câmpul telescopului și cum este poziționat față de planetă. Dacă nu se mai află în câmp era o stea sau asteroid/cometă. Dacă se află în câmp înseamnă că se deplasează împreună cu planeta deci este un statelit. Mai rămâne să faci și alte observații în urma cărora să determini traseul exact al satelitului.

Comunicatul oficial: http://hubblesite.org/newscenter/archive/releases/2011/23/text/.

S/2011 P1 se rotește în jurul lui Pluto cu o perioadă de 32 de zile, la o depărtare medie de 59.000 km.

 
        Satelit		Distanța	Perioada             Mărime
                         km                zile                km
	Charon		17.530	         6,3782	              1205 
	Nix		48.708	        24,856	                91 
	S/2011 P1	59.000	        32,1	             13-34
	Hydra		64.749	        38,209	               114

One comment

  1. ……..asta inseamna de fapt, sa gasesti acul in carul cu fani…….cred ca multe descoperiri se pot atribui telescopului HUBBLE !

Leave a comment