Luna și prietenii – aprilie 2018

Până și câinii știu care este Luna. Câinii, oamenii și poate câteva păsări, însă doar una dintre cele trei specii poate folosi Luna ca să învețe cerul.

Folosind Luna, poți găsi pe cer câteva stele strălucitoare. Pentru că se mișcă repede pe cer, Luna se apropie uneori de stele: dacă știi „când și unde”, după ce ai găsit Luna, găsești și steaua. Uită-te la ea în altă zi și îți vei face un prieten pe cer.

Iată cum poți folosi Luna în aprilie ca să îți faci prieteni pe cer.

1. Caută Luna în noaptea de 4 spre 5 aprilie, după ora 1 dimineața. O vei găsi înspre est, nu plină dar nici jumate. Se va vedea pănă răsare Soarele și un pic după, dar pe tine te interesează Luna doar pentru că sub ea se vede o stea. Steaua este portocalie și pâlpâie rău de tot. Dacă o vezi, felicitări: ai găsit steaua Antares, o supergigantă roșie aflată la 600 de ani lumină depărtare. Caut-o și în zilele următoare, la aceeași oră, în aceeași direcție.

Patru aprilie, dimineața
Patru aprilie, dimineața

2. Caută Luna în noaptea de 6 spre 7 aprilie, după ora 2 dimineața, pentru că nu răsare mai devreme. O vei găsi înspre sud-est, dar nu contează cum se numește direcția: nu ai cum să confunzi Luna cu altceva. Va fi în formă de „jumătate”, cu partea întunecată la dreapta. Chiar sub Lună se află o stea, nu foarte strălucitoare, care se numește „Kaus Borealis”. Se află la 78 de ani lumină și este de 11 ori mai mare decât Soarele. Ăsta da prieten.

Șapte aprilie - dimineața
Șapte aprilie – dimineața

3. Caută Luna în dimineața de 11 aprilie, în jurul orei 6 dimineața. O găsești înspre răsărit sub formă de seceră foarte subțire. Foarte aproape de ea, în stânga, se vede o stea foarte strălucitoare, pe care o cheamă „Deneb Algiedi”. Este o stea cât de cât apropiată, aflată la 360 de mii de miliarde de km. O poți vedea și în următoarele dimineți în aceeași direcție, dar doar dacă privești cerul la aceeași oră. O oră buna de făcut prieteni. Ca la Vama Veche, numai că ești treaz.

11 aprilie - dimineața
11 aprilie – dimineața

4. De acum vei începe să îți faci prieteni ca orice om normal: seara. Pe primul îl cheamă „Aldebaran” și este ca și ceilalți, o stea. O stea mare, aflată atât de departe încât o vedem cu 68 de ani întârziere. Se va afla deasupra Lunii în seara de 18 aprilie. Luna se va vedea înspre apus, ca o seceră subțire. Cer senin.

18 aprilie - seara
18 aprilie – seara

5. 20 aprilie, seara. O altă seceră, un alt prieten. Luna va fi subțire, îndreptându-se spre Primul Pătrar. Steaua ta se va afla deasupra ei: se numește „Propus” și de fapt este triplă. Orice prieten vine cu prietenii lui, dar aceștia se află la 380 de ani lumină și nu te vor deranja niciodată.

20 aprilie - seara
20 aprilie – seara

6. În seara de 24 aprilie un alt prieten, stea, se va afla lângă Lună. Caută Luna după ora 21 și vei vedea o stea foarte aproape, la stânga. Steaua se numește „Regulus” adică „micul rege”, un fel de „micul adi minune”. Este și ea o stea triplă, aflată pe la vreo 70 de anișori lumină. O găsești pe cer, în aceeași direcție, fără Lună, dacă privești cerul în următoarele 10 zile la aceeași oră.

24 aprilie - seara
24 aprilie – seara

7. Notează-ți: 27 aprilie, ora 21. Luna este pe cer, aproape plină, și sub ea se află o stea. Este „Porrima”, o stea dublă, frumoasă, dar și mai frumoasă văzută prin telescop. Vrei să vezi despre ce vorbesc? Folosește un telescop. O găsești pe cer, fără Lună, dacă privești la aceeași oră.

27 aprilie - seara
27 aprilie – seara

8. În seara de 28 aprilie, sub Lună se va afla o stea strălucitoare, frumoasă și pe moarte. Ca oricare alt prieten de al tău. Spica este o stea care poate deveni supernovă, așa că stai cu ochii pe ea în următoarele zece milioane de ani. Merită să afli care este.

28 aprilie - seara
28 aprilie – seara

Gata, luna aprilie a luat sfârșit. Urmează o altă lună în care îți poți face alți prieteni sau îi poți revedea pe cei de mai sus.

Leave a comment