Stele enervante

Astronomilor le lipsesc stelele atunci când nu se văd. Este trist când dispar în lumina Soarelui, pare ciudat, dar te liniștește apariția pe cer a stelelor preferate.

http://simbad.u-strasbg.fr/simbad/sim-basic?Ident=Omicron+Ceti&submit=SIMBAD+search
Click pe imagine

În funcție de poziția lor pe bolta cerească, stelele se văd un timp mai scurt sau mai îndelungat, pe măsură ce aparent se rotesc în jurul nostru.

Steaua de cinci ore

Să ne uităm la steaua Vega. Nu are nimic deosebit, este doar o stea tânără, de două ori mai mare și mai fierbinte decât Soarele, care va trăi doar 700 de milioane de ani. Dacă ar fi o pungă, în ea ar încăpea 14 stele ca Soarele. Nimic interesant aici…

Pe noi ne interează faptul că Vega se poate vedea în orice noapte din an, dar nu în același loc pe cer pentru că ne uităm la ore diferite înspre ea, în funcție de anotimp. Culmea e că steaua apune și răsare, nu rămâne mereu pe cer, dar durata cât nu se vede este scurtă: Vega stă sub orizont doar cinci ore (de la București).

Vega. Vega! Vega!! Vega!!!
Vega. Vega! Vega!! Vega!!!

În aprilie se vede după miezul nopții. În iulie este deja pe cer după lăsarea întunericului, iar vara și toamna e sus de cu seară și rămâne vizibilă până dimineața.

Iarna Vega încă se vede seara, înspre nord: apune la miezul nopții și răsare înspre dimineață. Nu scapi de ea decât ziua, dar și atunci e pe cer.

Steaua razantă

O altă stea de care nu scapi este Deneb. Acesta este enervană într-un mod cu totul diferit față de Vega. O vezi cel mai bine toată noaptea, sus pe cer, vara și toamna, dar iarna și primăvara nici măcar nu apune. În decembrie și ianuarie, aproximativ la miezul nopții se vede chiar înspre nord, la linia orizontului. Poți să aștepți să vezi cum se pregătește să apună, însă pregătește-te pentru o dezamăgire. Deneb se apropie razant de orizont dar nu apune, merge două ore paralel cu acesta, după care începe să „răsară”.

Deneb
Deneb

O altă stea razantă și enervantă este Capella, care vara are acest comportament.

Steaua stelelor

Dacă cele trei stele de mai sus sunt enervante, Steaua Polară este regina lor. Aceasta se încăpățânează să rămână în același loc pe cer, la orice oră din zi și din noapte, în fiecare zi din an. Nu e vina ei, doar se află în prelungirea axei de rotație a Pământului.

Steaua Polară
Steaua Polară

Nu e așa că este enervant să vezi o anumită stea în toate anotimpurile? Enervant de liniștitor.

6 comments

  1. In sens strict fiziologic enervarea defineste o irascibilitate crescuta fata de intensitatea stimulului manifestata la nivel psihologic prin reactii afectiv emotionale cu aparitia unor stari de nemultumire opuse calmului si bunei dispozitii.

  2. Steaua Polara (steaua alfa a constelatiei Ursa minor) este chiar enervanta. Lumina acestei stele ajunge la noi in aproximativ 460 de ani lumina. In 460 de ani lumina parcurge distanta de 46×10 la puterea 13 km, 46×10 la puterea 16 m, 46×10 la puterea 18 cm. Iata deci ca distanta de la noi la Steaua Polara masurata in cm abia ne da un numar comparabil cu cantitatea maximala pe care o poate inregistra in ipotezele noastre foarte simplificatoare si idealizante creierul uman timp de 60 de ani!

  3. Am o rugaminte: imi puteti spune ce vad pe cer, constant de la o vreme? O structura compacta, mai jos decat stelele, pare ceva creat de mana omului :-), cateodata are si luminite rosii. Uneori sunt mai multe, uneori se misca, alteori nu, uneori doua se misca si a treia sta pe loc. Aseara am observat vreo trei, iar azi dimineata pe la 5.30 una inca se vedea, stand pe loc.Am fotografiat-o si structura ei pare aceeasi cu a stelelor. Multumesc frumos.

    • Nu stiu ce ai putea vedea. Eu nu am vazut niciodata asa ceva si m-am uitat des pe cer. Cunoasteti constelatiile, stelele principale si fenomenele naturale care se vad pe cer?

Leave a comment