Superluna de pe 14 noiembrie

Superluna este un produs relativ nou pe piață, care îmbină două fenomene astronomice: Luna Plină și cea mai mică depărtare a Lunii de Pământ.

SuperLuna se află sub orizont
Superluna se află sub orizont

Însă, ca la orice produs, o simplă verificare mai atentă a etichetei te poate face să te răzgândești.

Oamenii nu au cumpărat superluna, dar massmedia a făcut-o. Pare că ceva se întâmplă: se produce faza de Lună Plină în același timp cu apropierea minimă de Pământ. Luna Plină este mare, strălucitoare, și dacă o aduci mai aproape de Pământ o sa fie și mai mare, și mai strălucitoare. Așa este, însă diferențele nu pot fi observate cu ușurință.

Pe 14 noiembrie, când se află la cea mai mică depărtare, Luna se va afla la 356.509 km și va avea un diametru aparent de 2011,1 secunde de arc. Când se află la cea mai mare depărtare (27 noiembrie), diametrul aparent va fi de 1763,6 secunde de arc, diferența de 248,5 secunde de arc, care sunt egale cu 4 minute de arc.

Fără telescop, ochiul uman antrenat poate distinge detalii de minim două minute de arc, diferența de 4 minute fiind cam la limită (tot ce e mai mic de 2 minute de arc este văzut ca un punct de cineva cu privirea normală). Acest lucru înseamnă că este foarte dificil să ne dăm seama că Luna este mai mare decât atunci când e mai departe, mai ales pentru că nu avem lângă Luna mare o Lună mică.

Hai să încercăm ceva. Am pus în imaginea de mai jos două Luni, cu dimensiuni proporționale cu cele din paragraful de mai sus. Încercați să aflați care este mai mare. Imaginea este lungă tocmai pentru a demonstra că dacă nu ai o Lună mică lângă una mare, cu greu poți să îți dai seama de diferență. Să nu dați scroll de mai multe ori…

Două Luni pe cer
Două Luni pe cer

 

Momentele

„Evenimentul” de pe 14 noiembrie este special pentru că se produce Luna Plină când Luna se află la cea mai mică depărtare de Pământ. Problema este că cele două fenomene nu se produc în același timp.

Luna se află aproape de noi pe 14 noiembrie, la ora 13:21 (ora României), iar faza de Lună Plină se produce la ora 15:52. Diferența nu este mare, dar dacă produsul nostru conține două fenomene în același timp, va trebui să îl returnăm.

Pentru că este o diferență de două ore, Luna Plină se va afla cu 11 km mai departe de Pământ față de momentul apropierii minime.

Lună Plină

Mesaj important pentru populație: pe 14 noiembrie nu avem Lună Plină. În realitate, rareori Luna este plină.

Lună Plină înseamnă o aliniere Lună-Pământ-Soare, ceea știm că se produce rar. O propoziție de ținut minte: alinierile se produc foarte rar. O asemenea aliniere se produce când avem o eclipsă totală de Lună, iar pe 14 noiembrie nu avem așa ceva.

Luna pe 14 noiembrie 2016, ora 20. Foto: NASA's Scientific Visualization Studio
Luna pe 14 noiembrie 2016, ora 20. Foto: NASA’s Scientific Visualization Studio

Pe 14 noiembrie, la ora 13:21, discul vizibil al Lunii va fi iluminat în proporție de 99,8%, iar pe cer va fi un fel de Lună Plină. Puteți verifica: printr-un telescop, la marginea din dreapta a Lunii, se vor vedea umbre.

Luna sub orizont

Ați văzut vreodată un film despre box în care, în bătălia finală, eroul principal îl lovește atât de rău pe oponent încât realizezi că cel din urmă nu își va mai reveni? Superluna de România va fi făcută knockout, pentru că nu se va vedea de la noi.

Pe 14 noiembrie Luna răsare în țara noastră după ora 17, iar cea mai mică apropiere va se va produce la ora 15:52. Nu vom putea vedea superluna, chiar dacă ar exista, și nu mai avem de discuta despre acest lucru.

Orele de răsărit ale Lunii în Timp Legal Român
Orele de răsărit ale Lunii în Timp Legal Român

Luna la răsărit

Și totuși cetățenii vor vedea superluna, dar nu din cauză că există una ci pentru că se vor uita la Luna când va răsări. Mereu când răsare sau apune, Luna pare mare, ca și Soarele de altfel. Motivul este în creierul nostru și nu pe cer: noi credem că Luna este foarte departe și o mărim artificial în cap, potrivind-o cu peisajul.

Ai nevoie de o superluna pentru ca viața ta să decurgă normal? Privește oricând răsăritul Lunii și totul va fi bine.

5 comments

Leave a comment