Stele duble – observații

La numai câteva luni după ce veți avea un telescop (sau o lunetă), veți afla că pe cer există stele duble. O sa vi se pară rușinos că nu ați știut până atunci (mie așa mi s-a părut), dar asta-i viața, nu le poți știi pe toate.

Stelele duble sunt stele care privite cu ochiul liber, sau prin telescop mic, se văd ca o stea, dar când sunt privite la putere mare (sau telescop mai mare) se văd ca două. Sau trei, sau uneori patru.

Algieba

Pe cer există mii de stele duble care pot fi văzute print instrumente astronomice mici, fiecare având particularitatea ei: unele par una lângă alta doar pentru că se află în aceeași direcție dar la depărtare mare în spațiu una de alta; altele par duble pentru că sunt doi aștri situați foarte aproape unul de alta; unele au culori diferite; altele au străluciri diferite (chiar dacă sunt la aceeași depărtare de noi); sunt atât de apropiate una de alta încât cu greu se văd, dar altele sunt mai „lăbărțate”. Pe cele mai apropiate le puteți vedea ca pe un opt, uneori separate de o dungă foarte subțire de cer negru.

Pe mine m-au cucerit imediat și am reuși de-a lungul timpului să văd multe asemenea obiecte. Vă prezint pentru început imagini cu stelele duble, făcute în 2006, în lunile februarie, noiembrie și decembrie, prin telescop de 24 cm în diametru.

Alegeti-vă voi favoritele.

Imaginile de mai sus nu sunt făcute în scop științific ci doar ca să înregistreze ceea ce se poate vedea prin telescop.

Observarea mai precisă a stelelor duble (adică determinarea distanței unghiulare dintre ele și a unghiului de poziție) se face mai greu și nu lasă neapărat imagini frumoase. Astroclubul Brașov și Observatorul Astronomic Galati fac astrometrie la stele duble.

Leave a comment