Știri de pe orbită – planete pitice

Încep cu ceva care, pentru pasionații de spațiul cosmic, este la fel de senzațional cu „ce anunț a făcut Adriana Bahmuțeanu în direct acum două zile” pentru alții: imagini extraordinare cu Pluto. Chiar în noaptea de 29 spre 30 aprilie, NASA, care are o sondă spațială pe drum înspre Pluto, a pus pe net imagini cu planeta pitică, în care se văd detalii pe suprafață.

Imagini cu Pluto
Imagini cu Pluto

Vedem cum obiectul se rotește, în timp ce și satelitul său cel mai mare se rotește, dar în același timp vedem cum pe minusculul disc al lui Pluto există pete de culoare diferită. Surpriză: cea mai albă dintre pete se află la pol, unde de obicei planetele au gheață. Gheața de pe Pluto însă nu este apă, ci azot molecular, după cum s-a determinat prin modul în care suprafața obiectului reflectă lumina Soarelui. Imaginile de mai sus sunt doar de încălzire. Sonda este din ce în ce mai aproape de Pluto și imaginile devin din ce în ce mai detaliate.

Ceres

O a doua imagine ne vine de la depărtare mai mică, de la orbita planetei pitice Ceres. De acolo, de la numai 13.500 km depărtare, ne vine o imagine luată de sonda spațială DAWN acum patru zile.

Ceres de la 13.500 km depărtare Imagini luate între 24 și 26 aprilie 2015 de către sonda DAWN. Foto: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA
Ceres de la 13.500 km depărtare Imagini luate între 24 și 26 aprilie 2015 de către sonda DAWN. Foto: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

Vedem cratere gigante pe Ceres, un obiect lovit în trecut de mulți asteroizi.

Leave a comment