Cu ce te minte astrologia: planetele sunt doar niște puncte…

În astrologie toate planetele sunt puncte, printre acestea se numărându-se și Soarele sau Luna. Chiar așa: în astrologie Soarele este o planetă, ca și Luna!

Unul din modurile în care poți vedea sistemul solar
Unul din modurile în care poți vedea sistemul solar

Mai mult, toate „planetele” se rotesc în jurul Pământului care este corpul central al sistemului solar.

Da, este uimitor, în astrologie încă se mai consideră că planetele se rotesc în jurul planetei noastre. De ce este uimitor? Pentru că s-a stabilit (științific de peste 400 de ani) că de fapt Soarele este corpul central din sistemul solar și toate obiectele se rotesc în jurul său.

Noțiuni care nu mai sunt un secret nici pentru un copil de 4 ani, eludează în prezent domeniul „științific” al astrologiei. Ba mai mult, în toate noile sisteme solare descoperite, planetele se rotesc în jurul stelei și nu invers.

Trecem peste această problemă și vă spun că în astrologie toate obiectele sunt puncte. Simple puncte! Oricât ați căuta nu veți găsi predicții astrologice în care se ia în considerare mărimea reală a planetelor (și nici măcar cea aparentă, care oricum variază mereu). Și pentru că un punct este doar un punct, nu se ia în considerare nici masa planetelor.

Uitați de Soare, care are un diametru de 110 ori mai mare decât al Pământului, sau de Jupiter care este de 11 ori mai mare decât planeta noastră. Toate sunt puncte și în ciuda faptului că forțele din natură cresc sau scad cu masa obiectului se pare că în astrologie toate obiectele ne influențează la fel, indiferent de mărimea lor.

Un alt mod de a vedea sistemul solar: planetele la scara
Un alt mod de a vedea sistemul solar: planetele la scara

Mărimea reală obiectelor din sistemul solar, față de Pământ, este următoarea:

  • Soarele este de 109 ori mai mare în diametru;
  • Jupiter este de 11,21 ori mai mare în diametru;
  • Saturn este de 9,45 ori mai mare în diametru;
  • Uranus este de 4,01 ori mai mare în diametru;
  • Neptun este de 3,88 ori mai mare în diametru;
  • Venus este cât Pământul (95% din diametrul planetei noastre);
  • Marte este jumătate cât Pământul (53% din diametrul acestuia);
  • Mercur este o cât aproape o treime din Pământ (27% din diametrul acestuia).

Cineva ar putea spune: „Bine, dar planetele ne influențează gravitațional, de ce nu ne-ar schimba și dispoziția?”. Ar avea dreptate: planetele din sistemul solar ne atrag. Hai însă să vedem cât de mult.

Atunci când se calculează influența gravitațională a unei planete asupra alteia, se ia în considerare masa acesteia dar și depărtarea dintre obiecte.

Iată un exemplu de calcul, folosind legea atracției universale (formula de mai jos), care ne arată forța de atracție (singura care se simte la Pământ din partea celorlalte planete), pentru un om care cântărește 70 kg pe Pământ.

  • forța de atracție Pământ-om la suprafața Pământului: 688 N (newtoni);
  • forța de atracție Lună-om la suprafața Pământului: 0,002377 N; adică de 289.000 de ori mai mică decât ce a Pământului!
  • forța de atracție Soare-om la suprafața Pământului: 0,4151 N; adică Soarele te atrage de 170 de ori mai mult decât Luna;
  • forța de atracție Jupiter-om la suprafața Pământului: 0,00002246 N; cea mai  mare planetă din sistemul Solar te atrage de 105 ori mai puțin decât Luna! Imaginați-vă o greutate de 1 kg pe un  picior. Pe celalalt se pune o altă greutate, de 105 ori  mai mare. Nu vă plângeți căci în astrologie nu veți simți nicio diferență!

Nu mai continui, pentru că influențele gravitaționale ale celorlalte obiecte sunt insignifiante pe Pământ și bineînțeles nu se simt din cauza forței de atracție a Pământului.

Atenție însă, înainte să criticați rezultatele: această lege (împreună cu altele) se folosește pentru a trimite sonde spațiale pe alte planete, așa că funcționează 100% în sistemul solar.

Astrologia ar părea mai științifică dacă fiecare astru te-ar influența în funcție de mărimea lui. Dar pentru că acum mii de ani (când a apărut astrologia) nu se cunoștea nici măcar diametrul planetei noastre, înțelegem de ce mărimea nu contează. Nu înțelegem însă de ce în timp nu s-a rezolvat această problemă, pe măsură ce s-a început determinarea mărimii planetelor.

Astrologii ar putea spune: ai vorbit despre mărime, dar masa contează. Au dreptate. Dar nu am văzut niciodată masa vreunui obiect listată în horoscoape. Și nici distanța până la planete, mereu variabilă.

De fapt înțeleg: în astrologie contează doar numele obiectului… Nu înțeleg însă de ce, în acest caz, obiectelor astrologice li se mai spune „planete” și nu „zei”?

8 comments

  1. daca oamenii ar fi redusi la masa, greutate, dimensiuni si forme, nu ar mai avea sens discutia, dar OMul fiinteaza pe mai multe planuri si se plimba in mai multe dimensiuni. De aceea e posibil sa studieze si astronomia – care se desfasoara in spatiu, si astrologia – care se desfasoara in timp. Daca asezam un barbat in mijlocul unui cerc, pe circumferinta caruia asezam mai multe femei de dimensiuni, masa, religie, culoare, etc. diferite. Credeti ca va fi atras de cea cu masa mai mare ?! dar daca am pune un taur in mijlocul cercului ? va fi atras de cea imbracata in rosu ?

    • Adina, analogia ta cu femeile (altfel simpatică) nu are nici o legătură cu pretinsa influență a planetelor pe care o susține astrologia. Dar în același timp spune foarte multe despre ce reprezintă astrologia: o invenție dintr-o epocă în care oamenii nu știau mai bine de atât și care are într-adevăr un efect foarte puternic asupra capacității oamenilor de a se autosugestiona. Este aici o discuție foarte interesantă dar pe lăngă subiect.
      Oricum, dincolo de a se pune la punct cu natura fizică a realității, astrologia ar trebui măcar să adopte configurația reală a cerului, cea pe care o putem observa cu ochiul liber noaptea. Atât timp cât folosește o configurație depășită de mii de ani, tot ceea ce face astrologia este să de semnificații “scoase din burtă” unor desene pe hârtie. Ca să ne distrăm, am putea la fel de bine face același lucru cu traseele avioanelor de linie de pe cer. Oricum, acestea sunt mai aproape de noi decât oricare planetă. Și crede-mă, dacă m-aș lua prea în serios, te-aș convinge că “Jumbologia” este mai precisă decât astrologia. Astrologie care pare importantă doar pentru că oamenii își pierd timpul să discute prea mult despre ea. 🙂

  2. Adina, pentru a pastra limita decentei, ma exprim direct: faci niste confuzii de termeni la un nivel la care e clar ca lacrima ca nu ii stapanesti. Dar ii folosesti…
    Si, fie-mi scuzat, dar exact asta e ceea ce face ca astrologia sa fie privita doar ca “entertainment”, si nimic serios: lipsa de coerenta a celor ce o sustin si propavaduiesc.

    Doua nume ar fi putut schimba asta, dar, ori nu le-a ajuns timpul, ori…: Feynman si Heisenberg. Totusi, nu e tarziu… Daca aplici suma tuturor istoriilor (Feynman) analizei astrologice si adaptezi oarecum si principiul incertitudinii (Heisenberg), atunci predictiile voastre ar fi corecte… Dar cui ar folosi? (ma tem ca m-ai pierdut… ma exprimam ironic, si in acelasi timp cat se poate de serios :). Scuza-ma.)

    Astrologia nu poate fi o stiinta, dar nici macar o teorie. In acceptiunea ca o teorie este un ansamblu sistematic de idei, ipoteze, legi, concepte care descriu si explica stari sau evenimente, confirmate experimental, si in baza carora se pot face predictii despre stari sau evenimente ulterioare.

    Deci, metaforic, nu :)?

    • care sunt confuziile de termeni ? sa le lamurim ! ca imi place sa stau in banca acuzatilor e clar din moment ce mi-am ales aceasta meserie (intotdeauna pentru ce li se intampla oamenilor de vina sunt ori planetele, ori astrologul !), dar macar sa lamurim problema … metaforic sau stiintific …

  3. Ai dreptate ,ar trebui numite zei nu planete daca se bazeaza numai pe numele acelui obiect si in plus de asta sunt considerate benefice sau malefice tot bazandu-se pe nume nu pe influenta acelui corp asupra omului !

  4. Ai dreptate ,ar trebui numite zei nu planete daca se bazeaza numai pe numele acelui obiect si in plus de asta sunt considerate benefice sau malefice tot bazandu-se pe nume nu pe influenta acelui corp asupra omului !Iar in alta ordine de idei nui vad sensul astrologiei .

Leave a comment